Україна отримає системи NASAMS / скріншот

Для створення буфера повітряної безпеки неба в Україні необхідно не менше 16-20 батарей систем протиповітряної оборони (ППО) NASAMS.

Про це розповів військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

"Фактично, дві батареї NASAMS ідеально підходять для прикриття (саме прикриття, а не закриття) такого міста як Харків, Миколаїв, Запоріжжя, Одеса, Суми, Чернігів та інші. Але, як ми можемо бачити, партія з двох батарей поки буде тільки одна, а міст забагато. Тобто, для створення буфера повітряної безпеки потрібно не менше 16-20 батарей", – зазначив експерт.

Коваленко нагадав, що Україна отримає саме дві батареї ЗРК NASAMS.

"Дані комплекси відрізняються використанням тактичних каналів передачі даних, таких як Link 16, Link 11, JREAP і поліпшеного наземного радара.  До складу батареї і це найважливіше, NASAMS входять чотири установки, з яких три пускові установки LCHR, кожна на шість осередків для ракет AIM-120 AMRAAM, а так само РЛС AN/MPQ-64F1 Improved Sentinel і одну машину центру розподілу вогню і одну машину з електронно-оптичною камерою MSP500", – розповів Коваленко.

За інформацією експерта, система застосовує вдосконалений радар Sentinel з більш широким спектром частот, змінною швидкістю обертання і підвищеною здатністю виявляти і супроводжувати цілі.

Зенітний ракетний комплекс NASAMS: що відомо

NASAMS – пересувний норвезький зенітний ракетний комплекс (ЗРК), призначений для боротьби з маневруючими аеродинамічними цілями на малих і середніх висотах, система ППО малого-середнього радіусу дії.

NASAMS стало першим застосуванням ракети AIM-120 AMRAAM (вдосконалена ракета класу "повітря-повітря" середньої дальності) наземного базування.