Експерт розповів, для чого окупантам Бахмут

Він заспокоїв, що навіть втрата цього міста не обвалить українську оборону.

Місто-фортеця Бахмут у Донецькій області стало важливим стратегічним об'єктом, оскільки росіяни намагаються прорвати лінію української оборони майже у 500 км саме у цій точці.

Про це заявив військовий аналітик Олексій Гетьман в ефірі "Еспресо". Він пояснив, що далі росіяни хочуть оточити угруповання ЗСУ.

"Дуга від Куп'янська до Вугледару - це майже 500 км. Вони намагались прорвати нашу лінію оборони саме в Бахмуті для того, щоб направити туди велику кількість військ, щоб рухатися до Лимана і Слов'янська. Намагатися оточити наше угруповання і далі на південь до Вугледару і півдня Запорізької області. Поки це їм не вдається, ми там тримаємо оборону", - сказав експерт.

За словами Гетьмана, наразі Росія зосередила під Бахмутом приблизно 25-30 тис. військових і декілька сотень танків.

"На півночі цієї дуги у напрямку на Лиман - щонайменше 100 тис. військових і 2 тис. бронетехніки та 700 стволів артилерії. На півдні біля Вугледару - приблизно таке ж угруповання. Там до 150 тис. військових, 2 тис. бронетехніки та 700 стволів артилерії. Вони намагались через Бахмут розчинити нашу лінію оборони, а потім зробити 2 кільця оточення. Саме тому Бахмут став таким важливим містом, щоб не прорвати оборону по всій цій дузі", - зазначив експерт.

Гетьман додав, що українські захисники продовжують утримувати цей напрямок. Навіть якщо наші війська відійдуть від Бахмута, фортифікації та нова лінія оборони вже створені в Часовому Ярі.

"Бахмут перетворили в місто-фортецю, там краще тримати оборону. Якщо ми відійдемо - це не означатиме поразку в війні, зраду чи щось таке. Немає сенсу класти життя наших людей і допустити оточення", - підсумував він.

Ситуація у Бахмуті

За даними ISW, російські війська втрачають наступальний потенціал в Бахмуті і демонструють  найнижчі за останні три місяці темпи просування. Британська розвідка підтвердила, що сили ворога виснажені настільки, що зараз неможливі навіть локальні наступальні дії.

Представник східного угруповання військ Сергій Череватий заявив, що незначні просування російських окупантів в районі міста-фортеці Бахмут важко назвати навіть "пірровою перемогою", оскільки їх ворог отримував дуже великою ціною.

Водночас командувач Сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський розповів, що противник намагається оточити Бахмут і просунутися вперед, але ЗСУ стримують шалений тиск ворога.

Вас також можуть зацікавити новини: