Українські міністри заявляли, що процес постачання літаків перейшов в активну фазу / фото US Air Force

Аналітик Defense Express Сергій Згурець вважає, що Україна зможе отримати бойові літаки. Згідно з його прогнозом, це станеться приблизно через 8 місяців.

В ефірі телеканалу "Еспресо" експерт нагадав, що українці посадовці неодноразово заявляли про можливість постачання. 

"Зараз вже є заяви Резнікова та Кулеби про те, що процес постачання Україні бойових літаків перейшов в активну фазу. Речник ПС України Юрій Ігнат теж зазначив, що визначені типи літаків, які нам будуть передані. Нідерланди оголосили, що готові надати Україні літаки. Тому ми перебуваємо на черговому важливому етапі зміни ситуації на краще. Проте часові рамки постачанням літаків є набагато довшими. На мою думку, ми зможемо отримати бойові літаки не раніше ніж через 8 місяців", - сказав Згурець.

Відео дня

На думку експерта, надання літаків може стати важливішим за ракети великої дальності. Він додав, що в Україні наразі все відбувається у форматі дефіциту часу та зброї.

"В нас все зараз відбувається у форматі дефіциту часу та зброї. Це також є ознакою і історії з постачанням літаків. Літаки для нас сьогодні можуть бути важливіші навіть за ракети великої дальності ATACMS. Оскільки літаки в поєднанні з ракетами та далекобійними засобами можуть виконувати значно більше функцій, знищуючи наземні цілі та забезпечуючи функції протиповітряної оборони", - пояснив Згурець.

Надання Україні винищувачів

Як пише Politico, українська влада слідом за поставками бойових танків вимагає поставки і західних винищувачів, і може їх отримати, розраховуючи в цьому питанні на підтримку країн Балтії.

Словаччини заявила, що готова обговорювати поставки винищувачів МіГ-29 в Україну. 

За даними Politico, дискусія серед союзників про передачу Україні винищувачів вже почалася. Очікується, що дебати будуть ще більш складні, ніж навколо танків. На наступному "Рамштайні" авіація може бути у центрі уваги.

Вас також можуть зацікавити новини: