Один касетний боєприпас є набагато ефективнішим, ніж звичайний уламковий боєприпас калібру 155 мм / фото US Air Force

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець зазначив, що зараз у США на складах зберігається близько 3 мільйонів касетних боєприпасів.

"Вже не перший місяць українська сторона звертається до Пентагону надати значну кількість касетних боєприпасів, які не мають жодних правових обмежень щодо використання ЗСУ. Ці боєприпаси є ефективними у боротьбі з живою силою та бронетехнікою противника, яка стоїть у нього в окопах та фортифікаційних спорудах. Такий один касетний боєприпас є набагато ефективнішим, ніж звичайний уламковий боєприпас калібру 155 мм. Зараз у США зберігається на складах близько 3 млн таких боєприпасів, що фактично може покрити тримісячні потреби української армії при веденні активних наступальних бойових дій", - сказав військовий експерт в етері Еспресо.

Згурець зауважив, що Пентагон визнає це рішення раціональним, але адміністрація Байдена не ухвалює його, скоріше посилаючись на власні правові обмеження щодо використання таких боєприпасів. Американська армія касетні боєприпаси не використовує, говорячи, що такі боєприпаси можуть становити загрозу для цивільного населення. Однак помічниця міністра оборони США зазначила, що оцінювати ризики використання касетних боєприпасів - рішення української сторони.

Відео дня

Касетні боєприпаси для України: що відомо

У Пентагоні вважають, що надання Україні касетних боєприпасів було б корисним. Про це заявила заступник помічника міністра оборони США Лора Купер.

На початку березня 2023 року повідомлялося, що Україна просить у США касетні боєприпаси. До запиту увійшла бомба повітряного базування МК-20, яку можна переобладнати для подальшого застосування за допомогою безпілотників. Крім того, члени комітету з питань збройних сил Палати представників Джейсон Кроу і Адам Смітт тоді заявили, що також був запит на 155-мм касетні артилерійські снаряди.

Вже 22 березня з проханням надати Україні касетні боєприпаси до президента США Джо Байдена звернулися чотири члени Конгресу США від Республіканської партії.