Ердоган зателефонував Путіну на тлі нової істерики Росії довкола "зернової угоди"

Турецький глава заявив, що нові ініціативи можуть бути опрацьовані через запропоновану робочу групу.

Глава Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провів телефонні переговори з російським президентом Володимиром Путіним, повідомляє турецький TRT Haber

Зазначається, що на зустрічі було обговорено турецько-російські відносини і регіональні питання. В ході зустрічі Ердоган подякував Путіну за його внесок у будівництво АЕС "Аккую", де сьогодні відбудеться перша церемонія доставки ядерного палива.

Під час зустрічі Ердоган також обговорив з Путіним російсько-українську війну, зокрема долю "зернової угоди". Турецький глава заявив, що нові ініціативи можуть бути опрацьовані через запропоновану робочу групу.

Нова істерика РФ навколо "зернової угоди" - що відомо

У березні 2023 року Москва зажадала виконання своїх умов для подальшого продовження "Чорноморської ініціативи". Зазначалося, що в РФ погодилися продовжити зернову угоду, дія якої завершилася 18 березня, нібито тільки на 60 днів, замість 120, як було раніше. При цьому, змін щодо кількості портів, номенклатури вантажів і порядку проведення інспекцій немає.

Угода з Росією за посередництва Туреччини та ООН щодо експорту української аграрної продукції Чорним морем в умовах війни була продовжена всіма сторонами ще на 120 днів 18 березня. Про продовження угоди також підтвердили президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і в ООН, проте не уточнили, на який термін це було зроблено.

Водночас в ООН 12 квітня констатували, що інспекції на борту суден, що курсують в рамках зернової угоди з експорту українського продовольства, відновлено

Проте вже 25 квітня Міноборони РФ звинуватило ЗСУ в атаці на Севастополь. Там вказали, що протягом 23 березня і 24 квітня українська сторона атакувала катерами пункту базування Чорноморського флоту. На тлі цього Москва спробували "легалізувати" власні порушення щодо так званої "зернової угоди".

В Україні назвали нову маячню Москви "черговою маніпуляцією" Росії. "Останні події в Криму стосувалися тільки військових об'єктів і жодним чином не пов'язані з зерновою угодою", - зазначив представник ГУР Андрій Юсов. 

Вас також можуть зацікавити новини: