Україна чекає F-16 і ATACMS: / колаж УНІАН, фото US Air Force, скріншот

Збройні сили України (ЗСУ) на цей час вже фактично мають всю номенклатуру озброєнь, яку може надати Захід, крім винищувачів F-16 і далекобійних ракет ATACMS. Однак, змінити хід війни здатні не певні зразки, а їх кількість. Таку думку в інтерв'ю "Обозревателю" висловив військовий експерт Михайло Жирохов.

"Я не вважаю такими, що змінюють ситуацію на полі бою, винищувачі F-16. Я переконаний, що зараз ми отримали максимальну номенклатуру озброєння, питання тільки в кількості зразків. За крилатим ракетам - той же Scalp, Storm Shadow. Нам просто потрібно більше ракет, - зазначив він. - Щодо HIMARS - так, у нас достатньо пускових установок, але недостатньо ракет. Думаю, що Захід дав нам максимум того, що він може дати, без зменшення власної обороноздатності. Нам потрібні ракети. Можна говорити про самохідні артилерійські установки, і там теж єдина проблема - снаряди... Зараз, на жаль, така ситуація, що тільки масовість використання цієї зброї може щось змінити".

Говорячи про ракети Taurus, експерт погодився з тим, що вони могли б посилити ЗСУ, тому що вони більш далекобійні, ніж ракети Storm Shadow:

Відео дня

"Але тут питання впирається у кількість літаків, які можуть використовувати їх. Ми всі розуміємо, що кількість Су-24, з яким можна використовувати Taurus, не надто велика, є певні обмеження".

Також, як він додав, після того, як Україна отримає ракети ATACMS великого радіусу дії, далі залишиться тільки тактична ядерна зброя.

F-16 для України - актуальне

Як писав УНІАН, за словами представника Міноборони США Патріка Райдера, українські пілоти продовжують проходити підготовку на винищувачах F-16, вона повинна завершитися через кілька місяців:

"Як ви знаєте, залежно від рівня навичок пілота це може тривати від п'яти до восьми місяців. І тому, я сподіваюся, десь пізніше цього року ми почнемо випуск цих пілотів".

При цьому він нагадав, що навчання українських бойових льотчиків триває на авіабазі в штаті Арізона.

Вас також можуть зацікавити новини: