Генерал-майор Віктор Ніколюк розповів, як триває підготовка наших військовослужбовців / фото надане Командуванням Сухопутних військ ЗСУ

Генерал-майор ЗСУ Віктор Ніколюк: Наші військові успішно б’ють ворога за допомогою зразків західного озброєння

15:03, 26.04.2023
5 хв. Інтерв'ю

Командувач підготовки Командування Сухопутних військ ЗСУ генерал-майор Віктор Ніколюк розповів в інтерв’ю про те, як відбувається підготовка українських бійців за кордоном, як досвід, набутий за останній рік, допомагає готувати нові підрозділи ЗСУ та що мотивує військовослужбовців безжально нищити ворога.

Українські військові щодня докладають усіх зусиль для наближення нашої перемоги. Одним з них є генерал-майор Віктор Ніколюк, який командував військами Оперативного командування "Північ", очолював оборону Чернігова, а нещодавно став командувачем підготовки Командування Сухопутних військ ЗСУ.

В інтерв’ю він розповів, як триває підготовка наших військовослужбовців за кордоном, наскільки у процесі підготовки підрозділів ЗСУ застосовується досвід, здобутий нашими військами від 24 лютого 2022 року, та що мотивує наших воїнів надалі нищити ворога.

У березні 2023 року вас призначено командувачем підготовки Командування Сухопутних військ ЗС України. Розкажіть, будь ласка, як змінюється процес підготовки відповідних підрозділів? Як вдосконалюються програми тренувань та навчань військ, враховуючи характер бойових дій на фронтах війни? На яких напрямках підготовки робиться головний акцент?

Відео дня

Насамперед це збір та узагальнення бойового досвіду, якого набувають наші підрозділи на фронті під час відбиття російської агресії. Наш досвід справді унікальний і колись про це напишуть у підручниках для військових. А зараз нам доводиться ретельно вивчати все, що відбувається на фронті і вчитись на власному досвіді. В результаті аналізу бойових дій ми відпрацьовуємо відповідні методики, за якими потім навчається наш особовий склад, бо головною метою є збереження життя та здоров’я наших воїнів під час виконання бойових завдань. Основний акцент нині робиться на веденні штурмових та наступальних дій.

Ніколюк: Основний акцент у навчанні нині робиться на веденні штурмових та наступальних дій / фото надане Командуванням Сухопутних військ ЗСУ

Ви відвідуєте військові полігони і навчальні центри за кордоном, де проходять підготовку наші захисники. Які ваші враження від побаченого? Як українські воїни опановують новітні зразки озброєння від країн-партнерів?

Наші військовослужбовці дуже відповідально ставляться до процесу навчання під керівництвом інструкторів країн-партнерів. Всі розуміють, що це навички і знання, які ось вже зараз треба буде застосувати у війні проти ворога. І також наші військові добре знають, як їх чекають тут, в Україні, що кожен день має значення. Тож вони сумлінно вивчають нову для себе зброю та техніку, намагаючись максимально ввібрати всі навички та знання, які здобувають під час занять. Кожен з них розуміє, що майстерне володіння зброєю та технікою — це запорука успіху в бою.

Як на перебіг бойових дій впливає використання західного озброєння і військової техніки на полі бою?

Завдяки підтримці країн-партнерів ми маємо зброю та техніку, яка щодо логістики, маневру та вогневого враження суттєво нас виручає. Це дає нам змогу нищити ворога, захищаючи суверенітет нашої держави. Наші військовослужбовці успішно б’ють ворога за допомогою зразків західного озброєння на всіх напрямках оборони України. І ми сподіваємося, що надалі допомога й підтримка країн-партнерів дозволить нам мати суттєву технічну і технологічну перевагу над ворогом.

Ніколюк: справедливим буде залишити «бойові» виплати тим, хто безпосередньо перебуває в бою / фото надане Командуванням Сухопутних військ ЗСУ

Питання, яке зараз обговорюють не менше, ніж події на фронті, це – виплати військовим. Ви знаєте, що з 1 лютого порядок виплати додаткової грошової винагороди військовослужбовцям був переглянутий. Чи забезпечило це дотримання принципу справедливості щодо військовослужбовців, які виконують завдання як на передовій, так і в тилу?

Кожен військовослужбовець, залежно від звання та посади, отримує відповідне грошове утримання. Водночас існує певна система матеріального заохочення, мотивації – додаткова грошова винагорода або їх ще називають "бойові" 30 і 100 тисяч. Їх запровадили після початку повномасштабного вторгнення і платили всім, незалежно від того, де виконує завдання військовий – в районі бойових дій чи в далекому від фронту тилу. Розмір і виплата додаткової винагороди повинні залежати від ризику для життя й здоров’я військовослужбовця під час виконання бойових завдань. Тобто, той солдат, який перебуває в окопі, щосекунди ризикуючи життям, апріорі має отримувати вищу, значно вищу платню, ніж той, хто перебуває в тилу. І тут не повинно бути різниці - солдат це чи полковник. Суттєвий ризик для життя та здоров’я має відповідно і винагороджуватися. Отже, справедливим буде залишити "бойові" виплати тим, хто в цьому бою безпосередньо і перебуває.

Українські воїни стоять на захисті своїх дітей, родини та країни в цілому / фото надане Командуванням Сухопутних військ ЗСУ

Що на сьогодні найбільше мотивує українських воїнів?

Я думаю, це розуміння свого військового обов’язку та обов’язку громадянина незалежної держави, який стоїть на захисті своїх дітей, родини, села (міста) та країни в цілому.

Леонід Матюхін

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся