Чи загрожує Троєщині доля Салтівки: експерт оцінив загрозу від системи С-300 (відео)

За словами Олега Жданова, з території Білорусі до Києва може дотягнутися "Іскандер", а система С-300 не дістане до столиці.

Києву не загрожують системи С-300 з території Білорусі, тому столична Троєщина не повторить долю харківської Північної Салтівки.

За словами військового експерта Олега Жданова, дальність стрільби з цього комплексу ракетами "земля-земля" не дозволяє дотягнути до північних районів Києва.

"Справа в тому, що С-300 у варіанті "земля-земля" може робити пуски з дальністю максимум до 100 кілометрів, зазвичай 75 км. Тобто поки оператор бачить ракету, він може її вести. Ну або вона інерційно летить на таку дальність. До речі це робить проблематичним боротьбу з комплексами С-300, тому що маленьку відстань надзвукова ракета долає за дуже короткий час. Але до Києва не дотягнуться", - каже Жданов.

Однак, зазначає експерт, з території Білорусі до Києва може дотягнутися "Іскандер". Ракети цього комплексу долітали до столиці в перші місяці війни. Однак зараз "Іскандерів" у росіян залишилося мало, їхнэ виробництво дуже сильно ускладнене, тому вони їх бережуть.

"Не можуть вони на сьогоднішній день використовувати всю номенклатуру ракет. Пріоритет віддається крилатим ракетам, які вони пускають по нас із акваторії Чорного моря ("Калібри") і з акваторії Каспійського моря (ракети повітряного базування). Так що Троєщині доля Салтівки ну ніяк не загрожує", - підкреслив Жданов.

Війна в Україні: загроза нового наступу росіян

Як повідомляв УНІАН, за словами командувача угруповання Сил і засобів оборони Києва генерал-лейтенанта Олександра Павлюка, на даний момент немає безпосередньої загрози повторного наступу РФ на Київ. Незважаючи на те, що Росія продовжує посилювати угруповання військ у Білорусі, у росіян немає відповідних сил і засобів.

Хоча в грудні головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявляв, що РФ готує близько 200 тисяч нових солдатів і може знову піти на Київ.

Тим часом, за даними розвідки, в Росії через санкції виник дефіцит балістичних ракет і закінчуються запаси крилатих ракет "Калібр". Дефіцит в РФ пов'язаний насамперед із балістичними ракетами "Іскандер" (за офіційними даними, їх дальність становить 50-500 км, - УНІАН). За оцінкою розвідки, Росія здатна ще на кілька потужних ударів.

Північна Салтівка і Троєщина: що відомо

Нагадаємо, район Північна Салтівка в Харкові найбільше постраждав від російських обстрілів. До війни в цьому районі проживало понад 300 тисяч населення. До кордону з Росією від Харкова відстань становить близько 30 км.

Троєщина - один із найбільш густонаселених районів Києва. За офіційними даними тут живе близько 280 тисяч осіб. Відстань від кордонів Білорусі до північних районів Києва становить близько 85-100 км по прямій.

Вас також можуть зацікавити новини: