Грозєв назвав головний прорахунок росіян в Україні

Журналіст нагадав про хибні аналітичні дані, які п'ята служба ФСБ передавала керівництву Кремля.

Журналіст, розслідувач групи Bellingcat Христо Грозєв розповів, що можна вважати прорахунком Росії, яка розв'язала повномасштабну війну проти України.

Про це йдеться в його інтерв'ю BBC Україна.

Відповідаючи на питання, звідки взялася переконаність у тому, що російських окупантів в Україні зустрічатимуть з квітами, Грозєв пояснив: є суб'єктивні причини цих помилок.

"По-перше, була зацікавленість саме цією справою з боку ФСБ, яка готувала всі ці звіти та аналізи, доводила свою важливість та роль. І вони в цих аналізах перебільшували шанси, що Україна підтримуватиме російське вторгнення, що їхні агенти, яких сотні та тисячі по Україні, вийдуть і створять якийсь політичний рух на користь так званих визволителів. Тобто це були хибні аналітичні дані, які п'ята служба ФСБ передавала керівництву Кремля", - каже він.

З іншого боку, додає журналіст, після 2014 року Росією керують ті ж люди, які не воювали в Україні й мають хибне уявлення щодо реального ставлення тут до росіян.

"Я з багатьма з них спілкувався останнім часом: вони реально взагалі не розуміють, що український народ зараз геть відрізняється від українського народу 10 років тому, який був толерантним до Кремля і вважав, що, можливо, це було прийнятною формою існування. Вони геть не розуміють, який за останні сім-вісім років був переломний період для українського народу. Тому вони вважали, що Україна - це просто молодший брат, який і зараз дивиться на нас як на великого брата", - розповів Грозєв.

Нагадаємо, Грозєв також спрогнозував терміни продовження військових дій на території України.