Питання грошей під час війни не є надто важливим, оскільки їхня функція в такий період дуже обмежена й полягає у підтримці виконання плану чи координації. Водночас під час війни немає конкуренції між компаніями, як це було, наприклад, у системі Prozorro.

Про це в інтерв'ю УНІАН розповів радник керівника Офісу президента, президент Київської школи економіки та асоційований професор економіки Піттсбурзького університету Тимофій Милованов.

Відповідаючи на питання, що робити, якщо в бюджеті не буде грошей, Милованов прямо сказав: "гроші можна надрукувати".

Відео дня

"У мирний час це призведе до інфляції. Але під час війни треба думати про реальний сектор. Що означає, що немає грошей? Це нічого не означає. А от коли немає продуктів, це реальна проблема", - додав він.

За словами економіста, зараз в Україні проходить багато негрошових транзакцій. Простіше кажучи, усе, що пов'язано з війною, не є грошовим. 

"Проблема насправді в тому, що у нас є критичний імпорт на час війни, тому що економіка виробництва не працює так, як би вона працювала стандартно. Нам потрібно щось експортувати, щось заробляти, ту ж саму пшеницю. І нам потрібно, щоб нам давали ті критичні поставки. Якщо нам поставки будуть давати як ленд-ліз, грантово чи можна після війни розрахуватися, то взагалі нема проблем. Якщо за це доведеться платити, то чи зможемо ми щось продавати, експортувати або брати в борг. І тоді питання про гроші стає чітким. Чи готовий Захід фінансувати нас під час війни в тих моментах, де ми не можемо, як внутрішня економіка, забезпечити? Таких моментів буде багато. Якщо Захід готовий це робити, то все добре. Я впевнений, що готовий", - каже експерт.

Раніше в НБУ повідомили, що війна змінила темпи інфляції в Україні. Так, зростання інфляції до 13,7% в річному вимірі в березні обумовлене порушенням ланцюгів поставок, нерівномірним попитом, збільшенням витрат бізнесу і фізичним знищенням активів підприємств через повномасштабний напад Росії на Україну.