Олексій Гетьман розповів про плани РФ вийти на Купʼянськ-Вузловий та річку Оскіл / фото УНІАН, Андрій Марієнко

Російські окупанти хочуть перекрити логістику ЗСУ та вийти на Куп'янськ-Вузловий на Харківщині. Так ворог розраховує ускладнити постачання для угруповання Сил оборони на тому напрямку, пояснив майор запасу НГУ, ветеран російсько-української війни Олексій Гетьман.

"Росія там провела ротацію угрупування, яке знаходиться неподалік, на Лимано-Куп'янському напрямку. Далі вони залучають туди резервну 25 армію, яку не можна вважати повноцінною. Ця армія укомплектована не більш ніж на 60%. На цьому напрямку було більше 130 тис. російських військовослужбовців, більше 800 одиниць ствольної артилерії, близько 500 ракетних систем залпового вогню, 1000 танків, 1000 БТР та БМП, тобто це було потужне угруповання", – зауважив він в ефірі "Еспресо". 

Експерт нагадав, що росіяни намагалися робити танкові удари на тій ділянці фронту навесні та влітку, проте ворогу це не дуже вдавалося. Окупаційні війська виснажилися, зробили перегрупування і тепер спробують атакувати, щоб вийти щонайменше на Куп'янськ-Вузловий.

Відео дня

Крім того, в планах росіян вихід на річку Оскіл. Якщо це вдасться, ворог намагатиметься її форсувати, вийти на західний берег і продовжувати наступ. Проте, за словами Гетьмана, у ЗСУ кажуть, що форсувати цю річку окупантам не вдасться.

"За словами українських військових з цього напрямку, навіть якщо ЗСУ доведеться відходити, можна буде відійти за річку Оскіл. З правого берегу ЗСУ побудували дуже потужні фортифікаційні споруди, там вогневі артилерійські позиції. Тому підійти росіянам буде дуже важко. Це у випадку, якщо доведеться відійти за річку на декілька кілометрів. Поки що цього робити не потрібно", – резюмував майор запасу НГУ. 

Ситуація на передовій: важливі новини

Росіяни активізувалися на Таврійському напрямку. Бригадний генерал, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський розповів, що ворог суттєво збільшив кількість штурмів.

Крім того, окупанти скидають з Су-35 керовані авіабомби. Водночас зростають і ворожі втрати. В операційній зоні ОСУВ "Таврія" вони склали 491 особу. 

Загалом протягом доби на фронті відбулося 58 бойових зіткнень. За даними Генштабу, росіяни намагалися атакувати на пʼяти напрямках: Куп’янському, Авдіївському, Мар’їнському, Шахтарському та Запорізькому.

Вас також можуть зацікавити новини: