Україна скоро отримає винищувачі F-16 / фото US Air Force

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що головним завданням західних винищувачів F-16 буде захист усередині повітряного простору України. Першочергово йдеться про убезпечення об'єктів критичної інфраструктури та атомної енергетики від дронових і ракетних атак.

В ефірі "24 каналу" він розповів, що F-16 будуть розосереджені по всіх аеродромах України. У разі повітряного нападу, вони злітатимуть і знищуватимуть загрозу.

За словами речника, нова бойова авіація забезпечить значну перевагу на тимчасово окупованих територіях, де зараз панують літаки ворога.

Відео дня

"Ракети HARM, які зараз перебувають на літаках МіГ, будуть утричі, а то й учетверо ефективніше використовуватися. Тобто є можливість управління ними з літака напряму. Зараз МіГ просто скидає цей HARM і він летить у заданий район - це обмежена функція цих ракет", - пояснив Ігнат. 

Він зазначив, що F-16 допоможуть боротися і відганяти авіацію противника, а також не дасть йому застосовувати керовані авіабомби і завдавати ударів по українських наземних цілях ракетами класу "повітря - поверхня". Крім того, західна авіація дозволить захистити Чорне й Азовське моря, зокрема, припортову інфраструктуру, що сприятиме зерновій угоді. Також на озброєнні F-16 є ракети "Гарпун", які здатні знищувати надводні цілі.

"Літак настільки цільовий, що його хочеться якнайшвидше і використати там, де вирішить військове керівництво", - наголосив Ігнат.

Винищувачі F-16 - останні новини

Як раніше повідомляв УНІАН, частина українських військових Повітряних сил вже приступила до підготовки на літаках F-16. Йдеться не лише про пілотів, а й про інженерів, офіцерів бойового управління тощо. Наразі навчання проходять у Данії. Очікується, що навчання проводитимуться і в Румунії.

Ігнат також пояснював, чому раніше згідно з візією Повітряних сил України, озвучувалась цифра 128 винищувачів необхідних країні, а президент України Володимир Зеленський називав цифру 160 літаків. 

Вас також можуть зацікавити новини: