Жданов пояснив, чи є в України захист від іранських ракет / ​​фото ua.depositphotos.com

Військовий експерт Олег Жданов заявив, що захист України від ракет, які Іран може передати Росії, "дуже слабенький".

Як він зазначив в огляді подій за 13 грудня 2022 року, проблема полягає в тому, що кількість протиракетних систем в української ППО дуже мала. 

"Якби цих комплексів дали хоча б стільки, скільки обіцяли. Бо до кінця року Німеччина обіцяла ще три комплекси IRIS-T, а їх досі не бачимо. Комплекси NASAMS – два ми отримали, а ще чотири чекаємо взимку. Тому із засобами захисту від балістичних ракет дуже туго", – наголосив він.

Відео дня

Водночас Жданов зазначив, що постачатиме Іран ці ракети Росії чи ні – питання дискусійне. На його думку, все залежатиме від того, чим Захід зможе тиснути на Іран.

"І від цього залежатиме рішення Ірана, передавати ці ракети, чи ні. Тегеран намагається виправдатися, що дальність зменшить, але це все казки. Передадуть чи не передадуть, я би оцінив 50 на 50. Росія тисне, Іран думає, Захід шукає способи впливу", – підсумував експерт.

Війна в Україні: співпраця Ірану та РФ

Росія активно застосовує іранські дрони-камікадзе у війні проти України. Ворог використовує "шахеди" для ударів по обʼєктах критичної інфраструктури. 

Нещодавно РФ знову почала атакувати Україну іранськими дронами після кількатижневої паузи. Військовий експерт Олександр Коваленко вважає, що, по-перше, країна-агресор просто могла отримати нову партію безпілотників з Ірану. А по-друге, РФ могла призупинити атаки дронами через погодні умови.

Крім того, є інформація про те, що Росія може отримати від Ірану ракети. ЗМІ пишуть, що Іран хоче обмежити дальність ракет, які планує передати Росії для використання у війні проти Україні. Проте від самих поставок озброєння Москві Тегеран не відмовиться. 

Вас також можуть зацікавити новини: