Окупанти перехопили ініціативу на фронті / фото wikimedia.org

Російські окупанти повернули ініціативу уздовж всієї лінії фронту і зможуть проводити наступальні дії, коли і де вони захочуть.

Про це йдеться у свіжому огляді Інститут з вивчення війни (ISW). Аналітики ISW зазначили, ща росіяни повернули цю ініціативу після контрнаступу ЗСУ, який розпочався в червні 2023 року. Тепер, як припустили в Інституті, командування окупантів зможе визначати час, місце і масштаб майбутніх наступальних операцій на території України.

При цьому аналітики підкреслили, що якщо ЗСУ будуть вести активну оборону по всій лінії фронту у 2024 році, то тим самим віддадуть стратегічну ініціативу РФ. Окупанти матимуть можливість маневрувати резервами і визначати, як і куди розподіляти ресурси, змушуючи Україну до оборонних дій доти, доки РФ буде утримувати стратегічну ініціативу. 

Відео дня

Аналітики висловили думку, що українські війська можуть позбавити Росію цих можливостей, якщо вони матимуть достатньо засобів, щоб кинути виклик російській ініціативі і проводити власні наступальні операції у 2024 році.

Війна в Україні: новини

26 лютого Генштаб ЗСУ повідомив, що на передовій відбулося 79 бойових зіткнень із ворогом. Окупанти атакували на низці напрямків. Зокрема, на Авдіївському напрямку наші військові відбили 15 атак. 

А начальник прес-служби оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" Ілля Євлаш заявив, що росіяни наблизились до Часового Яру. Проте, за його словами, там проводяться інженерні роботи, тож у противника не буде можливості здійснити "легку прогулянку".

Вас також можуть зацікавити новини: