Україні через позицію британської влади не загрожує зрив постачання касетних боєприпасів, вважає експерт / фото REUTERS

Позиція уряду Великобританії, який не схвалює використання касетних боєприпасів під час бойових дій, не вплине на те, що Україна їх отримає, адже це рішення ухвалено керівництвом США.

Про це в ефірі телеканалу "Еспресо" сказав директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець. "Ми отримаємо касетні боєприпаси, тому що рішення щодо отримання касетних боєприпасів - це, власне, рішення Сполучених Штатів, які спираються на наші потреби на полі бою, і обмеження в постачанні звичайних боєприпасів калібру 155 мм. Позиція Британії є скоріше політичною, тому що, уклавши конвенцію щодо заборони касетних боєприпасів, вони інакше і не могли говорити", - зазначив він.

Також експерт підкреслив, що у 2019 році був детальний звіт щодо майбутнього артилерії Великобританії, де зроблено висновки, що під час навчань успіху у протистоянні російській потужності можна добиватися лише тоді, коли на допомогу приходить американська бригада, яка використовує касетні боєприпаси. Тому у разі повномасштабних бойових дій конвенцію щодо заборони касетних боєприпасів потрібно буде переглядати, бо високоточних боєприпасів не вистачить на ту інтенсивність бойових дій, яку може вести РФ.

Відео дня

"Цілком зрозуміло, що постачання касетних боєприпасів зі США є необхідним кроком для балансування ситуації для підтримки наших підрозділів. І я думаю, що політичні заяви окремих лідерів НАТО навряд чи вплинуть на реалізацію, оголошену Сполученими Штатами", - додав Згурець.

Допомога українцям від США - що треба знати зараз

Нагадаємо, що 7 липня Пентагон оголосив черговий пакет військової допомоги, в якому вперше погодився підтримати Україну касетними боєприпасами. Відповідне рішення схвалив президент США Джо Байден.

Міністр оборони України Олексій Резніков зазначив, що до цього Київ довгий час наполягав на касетних боєприпасах, адже вони потрібні для деокупації України.

Водночас британський прем'єр-міністр Ріші Сунак зазначив, що його уряд не схвалює використання касетних боєприпасів під час бойових дій. Він нагадав, що свого часу Великобританія була однією зі 123 країн, які підписали конвенцію щодо заборони їх використання. Ні США, ні Україна, ні Росія цю конвенцію станом на зараз не підписали.

Вас також можуть зацікавити новини: