Київ планує отримати від Австралії списані гелікоптери Taipan: на що вони здатні

Машини коштують близько 20 мільйонів доларів кожна на вторинному ринку.

Уряд Австралії отримав запит від України на отримання списаних 45 армійських багатоцільових вертольотів Taipan. Про це інформує портал Asia-Pacific Defence Reporter.

Раніше стало відомо, що австралійські техніки таємно розбирають усі 45 армійських багатоцільових вертольотів Taipan і "ховають" їхні компоненти. Машини коштують близько 20 мільйонів доларів кожна "на ринку секонд-хенду".

"За іронією долі, 10-тонні двомоторні Taipan розбирають, а не розрізають, адже їхня конструкція з вуглецевого волокна дуже міцна", - пише видання.

Згодом міністр оборони Австралії Річард Марлес повідомив, що вертольоти будуть утилізовані таким чином, щоб максимізувати їхню цінність.

Гелікоптери Taipan: особливості

Гелікоптери Taipan перевершують свої аналоги за всіма ключовими показниками – швидкістю, дальністю, корисним навантаженням і об’ємом кабіни. Це надзвичайно сучасна, повністю цифрова машина з дротовим керуванням, яка має чотириосьову систему керування польотом, передову авіоніку та провідне у світі обладнання нічного бачення.

Ще одна важлива особливість для десантних операцій з точки зору безпеки полягає в тому, що Taipan оснащений плавзасобами.

Гелікоптери на війні в Україні - останні новини

На початку грудня HIMARS ефектно "підсмажив" ворожого гелікоптера під Лиманом. Як зазначили в Управлінні стратегічних комунікацій апарату головнокомандувача ЗСУ, "вертоліт був функціонально знищений".

Також УНІАН повідомляв, що Хорватія віддала Україні всі свої гелікоптери Mi-8.

Вас також можуть зацікавити новини: