ЗСУ зайдуть до Криму до кінця 2023 року: експерт озвучив два сценарії / фото УНІАН

Крим буде звільнений цього року незалежно від того, отримає Україна далекобійні ракети і літаки чи ні. 

У другому випадку операція зі звільнення півострова займе до півроку. Таку думку в інтерв'ю УНІАН озвучив військовий експерт Роман Світан.

За словами Світана, "Крим ми в цьому році однозначно деокупуємо", і є два сценарії, обидва з яких закінчують звільненням півострова.

"Перший – нам дадуть дальні засоби ураження типу ATACMS після виходу на Азовське узбережжя (це теж вже в принципі для всіх зрозуміле і доконане, можна сказати). Оскільки 100-кілометрова товщина фронту, потрібно просто певну кількість техніки, щоб її пройти і розсікти кишку російського фронту, "запорізького фронту" так званого. А далі з Азовського узбережжя, якщо нам дадуть дальні засоби ураження типу ATACMS (це може бути ДО РЕЧІ Авіація з високоточними бомбами, не тільки ракета), протягом місяця або ракетами, або бомбами з авіацією знищується 150-70 військових об'єктів в Криму. Це до речі дуже легко зробити. Прикрити Крим практично росіяни нічим не зможуть. Чорноморську флотилію, якщо буде підходити, її потоплять. Вони будуть героїчно відступати або "наступати в зворотному напрямку", ми це вже бачили в Ізюмі, в Херсоні. Вони тут підготувалися, вони підуть", – сказав Світан.

На думку експерта, у разі ненадання необхідної військової техніки і боєприпасів, операція затягнеться на місяці, але Крим все одно буде звільнений.

"Якщо у нас не буде авіації або дальніх засобів ураження, тоді будемо заходити фронтально в Крим. Це також не є великою проблемою. Тоді російське угруповання буде затиснуте між двома морями – Чорним і Азовським, і доведеться вичавлювати, довше возитися. ... Тоді будуть руйнування такі ж, як зараз на Донбасі, але возитися доведеться десь до півроку. Тому протягом цього року вже точно будемо в Криму", – упевнений він.

Деокупація Криму 

Захопивши український півострів у 2014 році, росіяни перетворили його на військову базу. Перекинуті сюди російські військові брали участь у наступі на півдні України, який розпочався у 2022 році.

Після початку повномасштабної війни проти України росіяни захопили Мелітополь, Маріуполь та інші великі міста Донецької та Запорізької областей, прорубавши у такий спосіб сухопутний коридор до Криму, зв'язок з яким до того забезпечував тільки Кримський міст.

Тепер противник докладає всіх зусиль, щоб зберегти сухопутний коридор до Криму. Як повідомляла українська розвідка, Росія передислокує на північ Криму нові військові підрозділи для утримання окупованих територій.

Україна не збирається йти на територіальні поступки і прагне вийти на кордони 1991-го року, звільнивши Крим і захоплені райони Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. На думку глави військової розвідки Кирила Буданова, Україна поверне Крим комбінованим шляхом - і силою, і дипломатією. Він також наголошував, що Україна "повинна зробити все, щоб до літа Крим повернувся додому". 

Вас також можуть зацікавити новини: