В НАТО вже пропонують українським військовим залишатися – в них є безцінний досвід / фото 53 окрема механізована бригада імені князя Володимира Мономаха

Десятки тисяч українських військових пройшли навчання за кордоном по різних напрямках. І у країнах НАТО українським захисникам пропонували залишитися. Про це в інтервʼю "Суспільному" розповів волонтер Сергій Притула. 

"Я не буду казати за яких обставин і яка країна, але мені відомий факт, коли в одній з держав наших військових з бойовим досвідом, які приїжджали туди для того, щоб там проводити злагодження наших бійців на навчаннях і так далі, офіцерам пропонували залишатись. Тому що рівень підготовки, досвід безцінний, який мають наші військові, їх в країнах НАТО не має ніхто, включно з американцями, з бритами. Тому що та війна, яка у них була там за останній час в Афганстані чи в Іраку, це поряд не стоїть з тим, що відбувається у нас. Це зараз найтехнологічніша війна, і досвід наших людей – він є безцінний", – розповів він. 

Притула наголосив, що поки на Заході хтось дорікає, що Україні дають гроші "ледь не на шару", світ отримує від наших військових безцінний досвід. 

Відео дня

"Коли вам доведеться махатись з рускімі, цей досвід врятує життя ваших солдатів, якщо вони будуть добре вчитись", – додав він. 

Водночас на питання про те, чи немає ризику втратити цінні кадри з українського війська, якщо їх уже зараз кличуть країни НАТО, волонтер зауважив, що "треба знати характер українського воїна".

"Я за всіх не розписуюсь, але: я в 2015 році задружився з Миколою Ніколовим, Очаків 73-й Центр спецоперацій, він був командиром одного з загонів. Це один з кращих офіцерів, яких я зустрічав в українській армії за цих 10 років. Коля свого часу закінчив навчання у якійсь військовій академії в Штатах, він був номер один з поміж всіх військових, які проходили цей курс з різних країн, він був номер один. Колі запропонували залишатись, тому що такі кадри, вони цікаві для будь-якої армії. Натомість Коля сказав: "Служу українському народу", повернувся в Очаків, не в найкращі, мабуть, побутові умови і воював як справжній лицар аж до березня 2022 року", – згадав він.

Микола загинув у Маріуполі, і лише нещодавно вдалося повернути його тіло, розповів Притула.

"Я намагаюсь вискочити з-поміж інших справ до Одеси для того, щоб вклонитися і подякувати йому за службу. Тому, я думаю, що до кінця війни наші вмотивовані солдати і офіцери не будуть на якісь плюшки з боку країн-партнерів вестися, це не зовсім ще й по-джентельменськи виглядає з їхнього боку", – зазначив він.

На переконання Сергія Притули, після перемоги у війні українці зі своїм досвідом в той чи інший спосіб будуть інтегровані в системи підготовки і в систему безпеки, зокрема, натовських країн.

"Тому що коли нас візьмуть в НАТО, то, повірте, тисячі наших військових стануть інструкторами, тому що ще раз кажу, досвід у наших безцінний", – констатував він.

Західні військові вчаться на досвіді України

Українські війська діляться з американськими спецоператорами бойовим досвідом. Як пише Defense One, американці дізналися від українських військових не лише про особливу стійкість українців, але й про уроки з європейських полів битв, які зараз формують армійські спеціальні операції та зусилля з модернізації.

Примітно, що країни НАТО намагаються максимально врахувати досвід України у війні проти Росії. В Естонії та інших країнах на східному фланзі НАТО відбувається наймасштабніша за десятиліття серія військових навчань. І в Альянсі не приховують, що готуються протистояти саме російській армії.

Вас також можуть зацікавити новини: