В ISW розповіли, як кухар Путіна використовує 'успіхи' своїх найманців у Соледарі

Ватажок російської ПВК "Вагнер" Євген Пригожин використовує повідомлення про ситуацію в місті Соледар Донецької області для зміцнення репутації своєї компанії як ефективної бойової сили.

Як зазначили аналітики Інститут вивчення війни (ISW) в свіжому звіті, найманці ПВК "Вагнера" заявили про захоплення території в межах Соледара. У зв'язку з цим, за даними Інституту, багато російських джерел обговорювали цей успіх у світлі того, що бійці "Вагнера" можуть оточити Бахмут.

Аналітики зазначили, що в соцмережах "гуляли" кадри, де видно, що  "вагнерівці" беруть участь у бою біля будівлі міської адміністрації в центрі Соледара. Деякі російські блогери зазначили, що сили ПВК "Вагнер" проводять поквартальне просування в Соледарі та інших населених пунктах на північний схід від Бахмута і в самому Бахмуті.

Відео дня

В ISW нагадали, що 9 січня Пригожин підкреслив, що "виключно" підрозділи "Вагнера" займають позиції в Соледарі, та зазначив, що на даний час його найманці ведуть бої за будівлю міської адміністрації.

Аналітики ISW вважають, що Пригожин використовуватиме як підтверджені, так і сфабриковані успіхи ПВК "Вагнер" в Соледарі та Бахмуті для просування своєї компанії як єдиного російського угруповання в Україні, здатного досягти успіхів.

Ситуація навколо Соледара

Кілька місяців поспіль російські окупанти намагаються захопити Бахмут та Соледар на Донбасі. 

Окупанти безперервно обстрілюють Соледар з артилерії та інших озброєнь і перейшли до активних штурмових дій. Зокрема, журналіст Юрій Бутусов повідомив, що українські захисники вісім діб ведуть безперервний бій на ближніх дистанціях в Соледарі. Російським окупантам вдалося зайти в забудову, але ЗСУ тримають все місто під вогневим контролем.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що після невдалої спроби захопити Соледар та відступу російські окупанти розпочали потужний штурм міста.

Вас також можуть зацікавити новини: