Літня кампанія для ЗСУ буде важкою / фото Генштаб ЗСУ

Літній контрнаступ української армії не буде "легким повторенням" осінніх успіхів. Про це пише The Washington Post у тематичній статті.

Видання зазначає, що минулорічні перемоги української армії легко пояснити. Контрнаступ в Харківській області став для росіян повною несподіванкою, оскільки вони готувалися до оборони на півдні. А в Херсоні у росіян були давні складнощі з постачанням військ через Дніпро.

Однак зараз загальна картина війни докорінно змінилася. Є три основні фактори, які будуть впливати на хід контрнаступу ЗСУ.

Відео дня

  1. Нова конфігурація лінії фронту. Тепер західний фланг російського фронту захищений річкою Дніпро, яку складно подолати, особливо після прориву Каховської греблі. Очевидним напрямком удару є Запорізький степ, але росіяни до цього варіанту підготувалися, побудувавши велику мережу польових укріплень і мінних полів. Їх подолання буде важким завданням для ЗСУ і потребує часу, за якого агресор встигне підтягнути резерви на загрозливі ділянки.
  2. Нова зброя на полі бою. ЗСУ отримали масу нового західного озброєння, що значно перетворило ситуацію зі зброєю в українській армії. Крім того, цілі бригади пройшли навчання на Заході, де їх готували до наступальних дій – нового і складнішого способу ведення війни, ніж звикла українська армія.
  3. Моральний дух. Видання зазначає, що у російської армії проблеми з бойовим духом відзначаються з самого початку війни, і ситуація аж ніяк не покращилася після зимового наступу, що закінчився пірровою перемогою в Бахмуті. Як зазначають автори, "тріщини в моральному дусі українців невеликі, але українське суспільство покладає занадто великі надії на цей контрнаступ, що загрожує "емоційним розчаруванням", якщо не буде грандіозного успіху.

Український контрнаступ - що відомо

Минулого тижня Володимир Зеленський заявив, що Україна готова до контрнаступу. Через два дні після цього Міноборони РФ заявило, що українська армія пішла у великий наступ в Запорізькій області. 

В Білому домі підтвердили, що український контрнаступ дійсно почався. Його основною метою є перерізання "сухопутного мосту в Крим". При цьому американці запевняють, що вже є певні успіхи, які перевершують їхні очікування.

Український Генштаб поки не підтверджує початок великого контрнаступу, але заявляє про тактичне просування ЗСУ на Бахмутському напрямку.

Вас також можуть зацікавити новини: