Подоляк охаракетеризував проблему російської ментальності / колаж УНІАН, фото REUTERS, кадр з відео

Компроміс у відносинах з РФ неможливий без перемоги на полі бою, тому що такий менталітет у більшості росіян. Таку думку висловив радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк.

Зокрема він прокоментував ситуацію в Росії, де останнім часом відбуваються різні НП одна за одною – виходять з ладу комунальні мережі, замерзає без опалення місцеве населення, зникають в регіонах курячі яйця та інше. На думку Подоляка, навіть на тлі подібних катаклізмів немає сенсу говорити про "нейтралізацію" Путіна – якомусь бунті всередині РФ в силу внутрішньої філософії, особливої державності Росії. Суть в тому, що громадяни РФ не звикли, не пристосовані до комфорту.

"Їм байдуже: є яйце з ботулізмом, немає його з ботулізмом. Чи буде у них опалення, чи не буде. Це не має ніякого значення... Це ментальність табірного типу: тобто, вони готові жити в максимально приниженому стані. У буквальному сенсі, у вигрібних ямах, але при цьому кричати, що зараз когось "поставлять на коліна". Ось поки вони будуть відчувати наявність цього міфу – "ще трохи і ми поставимо на коліна", вони будуть в цій ямі жити", - сказав Подоляк.

За його словами, зміни будуть, коли впаде міф про всемогутність РФ в головах більшості населення держави-агресора. Але усвідомити вони це зможуть лише після поразки Росії на полі бою.

"У той момент вони зі своїх вигрібних ям вилізуть і підуть розпинати цього дивного суб'єкта на прізвище Путін. Ось так це буде відбуватися. І тут немає прямої кореляції, що ось у них там почали лопатися труби, замерзають цілі міста, регіони, що у них щось нескінченно горить...", - зазначає радник.

Водночас, він зазначив, що в РФ мають місце партизанські рухи, вже зрозуміло, що, насправді, силової вертикалі, тотального контролю там не існує. Підтвердження цьому - бунт лідера ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, який після повстання разом з кількома соратниками був убитий в серпні 2023 року.

"Все це (тотальний контроль в РФ – УНІАН) набагато більше перебільшено, ніж є насправді. Всі ці силовики готові боротися з бабусями, з одиночними пікетами, вносити пана Акуніна (письменник Борис Акунін – УНІАН) в іноагенти. Ось це вони готові робити, але реально протидіяти серйозному альтернативному військовому опору вони точно не зможуть", — стверджує Подоляк.

На його думку, дуже важливо, щоб західні партнери України зрозуміли: всі внутрішні негаразди в РФ не змінять менталітет цієї країни. Чи то дефіцит продуктів харчування, відсутність грошей, комунальні проблеми, ізоляція від зовнішнього світу або насильницька мобілізація.

Як зазначив Подоляк, якщо Кремлю вдасться виторгувати для себе не програш у війні, вся "орда буде волати від захвату" і закликати Путіна продовжити атаки на Україну або будь-яку іншу країну.

"Або відбудеться обвал по лінії фронту ... Тоді вони з вигрібної ями вибираються, де-небудь на Чукотці знаходять суб'єкта Путіна або того, хто там буде його заміщати. І, відповідно проводять з ним ту роботу, яку в Росії люблять найбільше - знищення еліти, яка обдурила", — підкреслив аналітик.

Він додав, що не всі західні партнери поки розуміють, що у війні, розв'язаній РФ проти України, немає компромісу.

"Тому що це означатиме незавершену війну, яка призведе лише до масштабування війни. Тому що Росія не зміниться - маніяк, який демонстративно, маніфестно вбиває, не стане законослухняним. Навпаки: будучи безкарним, він масштабуватиме злочини, бо отримує від них насолоду", — акцентує Подоляк.

Комунальні катастрофи в Росії

Як писав УНІАН, з початку січня в Росії стартував "фестиваль" комунальних катастроф, відкривати який почали в Підмосков'ї. Там міста одне за одним почали переживати аварії в системах теплопостачання, залишаючи без опалення тисячі людей.

А днями в Ростові стався масштабний блекаут, ніяк не пов'язаний з війною в Україні. Чиновники стверджували, що аварія сталася "через технологічне порушення у високовольтних мережах".

Вас також можуть зацікавити новини: