Україна хоче отримати винищувачі F-16 / фото US Air Force

Україна вже веде переговори із партнерами щодо можливості передачі штурмової авіації та далекобійних ракет. Вони ведуться у прискореному режимі обговорень.

Про це заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі телеканалу FREEДOM.

"Наші партнери розуміють, як розвивається війна. Вони розуміють, що штурмова авіація для прикриття живої сили і бронетехніки, яку вони нам же дають, необхідна обов'язково. Точно так само для того, щоб різко зменшити ключовий інструмент російської армії - артилерія, нам необхідні ракети. Тому переговори вже йдуть, переговори йдуть прискорено", - наголосив Подоляк.

Відео дня

За його словами, наразі є ще нюанси, які стосуються психологічного статусу країн-партнерів. Деякі з них ще частково побоюються, що "світова архітектура у зв'язку з війною повністю ламається".

"Втім, вони поки що не можуть відмовитися від свого деякого консерватизму. Буквально за короткий час ми вийдемо на такі інструменти - авіацію і ракети", - підсумував Подоляк.

Передача ракет та винищувачів Україні

Спікер Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Гнат повідомив, що вже відомо, який тип літаків отримає Україна, і які терміни підготовки особового складу. 

Сенатори Ліндсі Грем (республіканець), Річард Блюменталь і Шелдон Уайтхаус (демократи), закликали США та союзників надати Україні винищувачі  F-16 та МіГ-29, а також більше вогневих засобів дальньої дії, таких як ATACMS. 

Politico повідомляло, що під час візиту до Білого дому президент Володимир Зеленський повторно мав попросити надати Україні ракети ATACMS

Вас також можуть зацікавити новини: