Невеликі габариті та мала вага SDB дозволяють підвішувати під західні літаки велику кількість таких боєприпасів / колаж УНІАН, фото t.me/bmpd_cast

Колишній словацький МіГ-29AS Повітряних сил України помітили одразу з п'ятьма американськими авіабомбами GBU-39B SDB. Про це повідомляють російські ресурси, зокрема військово-технічний блог bmpd. 

Невеликі габарити та мала вага (130 кг) SDB дозволяють підвішувати під західні літаки велику кількість таких боєприпасів: на одному з фото можна було помітити одразу 16 Small Diameter Bomb під американським штурмовиком A-10 Thunderbolt II. 

Такий підхід дозволяє або уражати за один виліт велику кількість різних цілей, або скидати багато боєприпасів на одну, підвищуючи шанси на її знищення. 

Відео дня

Нагадаємо, нещодавно УНІАН повідомляв, що ЗСУ почали застосовувати на своїх літаках авіабомби GBU-39. На одному з більш ранніх фото можна побачити GBU-39/В SDB на підвісці винищувача Су-27 Повітряних сил. Вочевидь, тепер серед "‎штатних" ‎носіїв підтверджено і МіГ-29. 

GBU-39 – що це за бомба 

GBU-39 SDB (Small Diameter Bomb) розробила компанія Boeing. Вона призначена для збільшення кількості цілей, що вражаються за один виліт. GBU-39 отримала крила, що розкладаються в повітрі: це істотно збільшує дальність ураження – бомба здатна планувати. Її максимальна дальність становить 110 км. 

Серед головних переваг бомби називають точність та малопомітність. Останнє ускладнює її перехоплення. Серед носіїв SDB – американські винищувачі п'ятого покоління. 

На основі GBU-39 американці створили боєприпас GLSDB, який можна запускати з наземних установок. Через російські засоби радіоелектронної боротьби система продемонструвала спірну ефективність в бойових умовах. Щоб виправити цей недолік компанії Boeing знадобляться "‎місяці"‎. 

Вас також можуть зацікавити новини: