Україна та Росія продовжать воювати, адже альтернатива видається ще гіршою / фото facebook.com/JointForcesCommandAFU

Ані Росія, ані Україна не мають достатньо ресурсів для досягнення вирішальної перемоги на полі бою. Але попри великі втрати, яких вони зазнають, мирна угода на поточному етапі виглядає ще менш вірогідною через радикальність взаємних вимог. Про це йдеться у публікації газети Foreign Affairs.

Видання зазначає, що "взаємоболючий глухий кут" на фронті в теорії мав би спонукають сторони до переговорів. Коли стає зрозумілою неможливість досягти мети військовою силою, сторони більш схильні погоджуватися на поступки, які досі здавалися неприйнятними. Але це точно не про російсько-українську війну, йдеться у публікації.

"Щоб досягти миру в конфлікті, обидві сторони повинні бути готові прийняти мінімальні вимоги одна одної. І попри взаємну відсутність прогресу, ані Росія, ані Україна не можуть проковтнути вимоги одна одної", – пише Foreign Affairs, згадуючи зокрема неготовність жодної зі сторін поступатися територіями.

Відео дня

Зазначається, що ніяка "творча дипломатія" не зможе змінити цього, і для обох країн продовження війни залишається кращим варіантом, ніж врегулювання на грунті подібних поступок. Єдине, що може зробити сторони поступливішими – це кардинальні зміни на полі бою чи в політичному керівництві воюючих країн. 

"Боротьба всупереч усьому може бути раціональною для учасників, якщо наслідки припинення конфлікту здаватимуться гіршими, ніж його продовження", – пише газета і додає, що окремим питанням є довіра до потенційної мирної угоди.

Автори публікації зауважують, що Росія досі не відмовилася від своїх "екстремальних" вимог, які полягають у де-факто знищенні українського суверенітету – передачі територій, зміні уряду на проросійський та ліквідації армії. Україна просто не може погодитися на такі умови, тож публічні заяви Кремля про готовність до переговорів, на думку Foreign Affairs, є просто "театром", покликаним виставити Москву у вигідному світлі і підірвати міжнародну підтримку України.

Війна в Україні: останні новини

Як писав УНІАН, Росія, ймовірно, розпочне новий масштабний наступ наприкінці весни або початку літа. Аналітики американського Інституту вивчення війни прогнозують, що агресор атакуватиме на заході Донецької області, адже сил на ширший наступ у нього немає.

Однак локальні спроби масованих атак відбуваються на фронті вже зараз. Так, днями поблизу Авдіївки росіяни влаштували потужний танковий штурм, який називають найбільшим за час війни. Бій закінчився розгромом російського угруповання.

Вас також можуть зацікавити новини: