Українська влада зайняли позицію "нічого не бачу і не чую" і упустила момент, коли потрібно було готуватися до війни / колаж УНІАН, фото УНІАН

Мобілізація в Україні повинна була проходити у вересні-жовтні 2022 року, коли було незрозуміло, чи піде президент РФ Володимир Путін на велику мобілізацію. Для ефективного захисту держави треба, щоб кількість бійців має бути як мінімум як у ворога.

"Воювати з ворогом значно меншими силами, ніж у нього, можна, якщо у тебе величезна технологічна перевага. Ми воюємо в межах одного покоління озброєння, яке можна охарактеризувати як "дискотека 80-х" з вкрапленнями нових технологій. Тому кількість бійців має бути як мінімум як у ворога. Ми весь цей час воюємо не те, що не в перевазі, а меншою кількістю людей. І всі ті успіхи, про які повідомляли, досягли меншою кількістю людей. Але всьому є межа", - зазначив колишній командир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий в інтерв'ю виданню "Український тиждень".

За його словами, українська влада зайняли позицію "нічого не бачу і не чую" і упустила момент, коли потрібно було готуватися до війни, хоча інформація про напад Росії була.

Відео дня

"Тепер більше ніж на рік відклали питання мобілізації, тому що, мовляв, воно не популярне. Війна - це не про популярність, а про виживання. Тим більше не ми цю війну почали. Оскільки прийшли до нас, то треба бути готовими боротися за своє існування. Питання зараз стоїть просте: мобілізація чи окупація? Третього компромісного варіанту ніхто не пропонує", - вказав ветеран АТО.

При цьому він вказав, що не вийде виїхати на десятках тисяч добровольців, а озвучені 500 тисяч осіб, які необхідно додатково мобілізованих, лише мінімальна потреба.

"Якщо йдеться про мобілізацію такої кількості людей протягом 2024 року, тоді це взагалі для підтримки обороноздатності та утримання територій, які контролюємо. Це не про розгром Росії і звільнення територій. Нам треба набрати півмільйона за 3-4 місяці. Сама державна мобілізаційна система не здатна пропустити стільки людей. Повинна бути спільна робота держави і суспільства", - пояснив Дикий.

Він нагадав, що на початку 2022 року. за кілька місяців мобілізувалися 700-800 тисяч.

"Якби зараз поставилися до мобілізації як до спільної справи українського тилу, а не завдання суто військових, то ситуація була б іншою. На весну вдалося б набрати півмільйона. А далі протягом року по 40 тисяч осіб у спокійному режимі брати щомісяця. Це була б історія про перелом війни",-вважає екс-командир роти батальйону"Айдар".

На його думку, громадянська влада і в правовому, і організаційному, моральному сенсах повинна здійснювати мобілізацію, а поки що вона намагається відсторонитися від цього.

"Не армії потрібна мобілізація. Це нам з вами потрібно, щоб армія більше не допустила того, що було в Бучі. Для цього її потрібно забезпечити достатньою кількістю бійців. До того ж генерали не повинні думати, звідки взяти бійців. Питання до Залужного про категорію людей, яких планують мобілізувати, явно не за адресою", - підсумував експерт.

Мобілізація в Україні - останні новини

19 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що військові запропонували мобілізувати ще 450-500 тисяч українців.

Військовий експерт Олександр Коваленко зазначав, що таку кількість людей в нашій країні можуть мобілізувати протягом року

Вас також можуть зацікавити новини: