Олександра Коваленко розкрив важливі деталі щодо мобілізації в Україні / колаж з фото УНІАН та скріншоту

Мобілізація в Україні сьогодні ще до 500 тисяч громадян, у кращому разі, може тривати рік. Процес повинен проходити якісно - заради перемоги.

Кожен мобілізований українець має пройти базову підготовку, в ідеалі вона займає не менше ніж три місяці, йдеться в статті військово-політичного оглядача Олександра Коваленка для видання Obozrevatel. Експерт зазначив, що після підготовки потрібно провести бойове злагодження, під час якого умови повинні бути максимально наближені до бойових. "І в ідеалі такі заходи мають займати до місяця", - підкреслив аналітик.

Коваленко додав, що це необхідно через те, що мобілізований, який пройшов фізичну підготовку, психологічно не завжди готовий до умов війни. "...30%, а то й більше втрат, підрозділ зазнає у перший тиждень потрапляння на позицію. Ретельне бойове злагодження дозволяє зменшити цей показник удвічі і більше", - пояснив експерт.

Відео дня

За його словами, коли йдеться про мобілізацію, то це не завжди мається на увазі необхідність компенсувати втрати. Завдяки мобілізації також може з'явитися можливість дати відпочити десяткам тисяч воїнам - тобто провести ротацію.

"...Мобілізація 450-500 тис. - це не одномоментне явище. Такий процес може розтягнутися у кращому разі на рік - при закритті потреби в 40-50 тис. на місяць... Таким чином, якщо мобілізація розпочнеться завтра, то тільки через чотири місяці перші 40 чи 50 тисяч осіб зможуть замінити в зоні бойових дій тих, хто там вже понад рік, рік, а хтось і набагато довше", - написав автор.

Мобілізація 2023 в Україні - сьогодні це варто знати

Наприкінці листопада секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко говорив, що в нашій країні після зміни військкомів пішов провал мобілізаційних заходів.

Пізніше головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний сказав, що звільнені обласні військкоми "були професіонали, вони знали, як це робити, а їх немає". Він додав, що мобілізаційні заходи повинні повернутися в те річище, в якому проходили раніше.

19 грудня президент Володимир Зеленський під час підсумкової прес-конференції заявив, що військові запропонували мобілізувати ще 450-500 тисяч українців.

Ось зі скількох років мобілізація в Україні - з 18. Максимальний вік - 60 років.

Вас також можуть зацікавити новини: