В Україні триває мобілізація / колаж УНІАН, фото УНІАН

Мобілізація не спрацює, якщо українці не зрозуміють, що це потрібно не армії, а самому тиловому суспільству. При цьому 500 000 мобілізованих є лише мінімальним показником.

"Щоб про це судити, не обов’язково бути працівником Генштабу, достатньо в пресі поцікавитись, скільки мобілізовують наші вороги… Ми не можемо воювати меншою кількістю бійців, аніж у нашого ворога. По-хорошому, нам треба було б створити над ним чисельну перевагу, адже поки однією з ключових переваг росіян є саме їхня чисельність на фронті", - заявив в ефірі Громадського радіо сказав Ветеран російсько-української війни, екс-командир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий.

За словами експерта, зараз ми з росіянами на одному рівні за технологіями, а тому для успіхів на фронті потрібно зрівняти й кількість військовослужбовців.

Відео дня

"У казковому світі це можна було б компенсувати коштом величезної технологічної переваги. Якби в нас була така різниця з росіянами, як в американської армії з "Талібаном", тоді можна було б виставляти одного нашого бійця проти 20 їхніх. Але ні для кого не секрет, що ми з росіянами за технологіями на одному рівні. У нас зброя одного покоління, абсолютно одні й ті самі технологічні рішення. З цього витікає, що і бійців має бути, як мінімум, стільки ж", — пояснив Дикий.

Також він наголошує , що хоча мобілізація 500 тис. осіб протягом року полегшить роботу мобілізаційної системи, таку кількість треба набрати за три-чотири місяці.

"Людина з повісткою — це не солдат на фронті, Між цими двома станами є проміжні ланки, які не проминеш. Мобілізаційній системі набрати за три-чотири місяці 500 000, і набрати ту саму кількість за рік — це дуже різне навантаження. Звичайно, набирати по 40-50 тисяч на місяць — це спокійно, але, як на мене, в такому разі ми точно не створюємо перевагу над ворогом. У такому разі я не бачу запасу, щоб нарешті демобілізувати тих, хто відвоював вже два роки. Півмільйона, розтягнуті на рік, — це число для підтримання боєздатності на нинішньому рівні", — додав  експерт.

На думку Дикого, після набору 500 тисяч людей в армію за 3-4 місяці можна буде перейти до мобілізації по 40-50 тисяч щомісяця.

Мобілізація в Україні

19 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що військові запропонували мобілізувати ще 450-500 тисяч українців.

Військовий експерт Олександр Коваленко зазначав, що таку кількість людей в нашій країні можуть мобілізувати упродовж року

За словами офіцера управління 12 бригади "Азов" НГУ Дмитра "Дипломата", усі воювати не будуть, але потрібен суспільний договір для мобілізації нової військової сили і подальшої ротації військових, які захищають країну з лютого 2022 року.

Вас також можуть зацікавити новини: