Михайло Цимбалюк заявив, що нардепи мають підлягати мобілізацїі / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, Генштаб

Чинні депутати мають підлягати мобілізації. Таку думку висловив народний депутат України Михайло Цимбалюк. 

У коментарі телеканалу "Еспресо" він зауважив, що необхідно виробити норму, як зберегти Верховну Раду чинною. За його словами, РФ зацікавлена в тому, щоб український парламент став недієздатним і не міг ухвалювати закони, продовжувати воєнний стан та мобілізацію. Цимбалюк додав, що для цього потрібно 300 нардепів.  

"Сьогодні є 401 народний депутат. Якщо відкинути тих, хто не підлягає мобілізації — це жінки, багатодітні чоловіки, кому є 60+, то приблизно сотню народних депутатів можна мобілізувати. Тоді громадянське суспільство буде усвідомлювати, що нарешті в країні наступає справедливість стосовно мобілізації", – резюмуваав Михайло Цимбалюк.

Відео дня

Мобілізація в Україні: це варто знати

25 грудня 2023 року Кабінет міністрів подав до Ради законопроект про мобілізацію. Ним передбачалося, зокрема, зниження  мобілізаційного віку з 27 до 25 років та вручення електронних повісток, а також певні обмеження щодо ухилянтів. 

У Раді побачили в цьому документі численні недоліки, зокрема й корупційні ризики. Так, голова Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна пояснила, що необхідно чітко визначити, у які строки та за яких умов ТЦК може ініціювати внесення військовозобов’язаних у реєстр боржників із подальшими обмеженнями на розпорядження майном тощо. За її словами, військкоми не мають отримати можливість одразу ж вносити до таких реєстрів людей, у яких дійсно були причини не явитися, а інших "не бачити" місяцями. 

11 січня Кабмін відкликав свій законопроект про мобілізацію. У Міноборони ж підготували нову редакцію законопроекту.

Вас також можуть зацікавити новини: