Експерт оцінив ситуацію на Купʼянському напрямку і назвав завдання ЗСУ / фото t.me/V_Zelenskiy_official

Російські окупанти вже майже півроку планують йти в атаку на Купʼянському напрямку, проте їхні штруми не принесли бажаних для ворога результатів. Українські військові підготували там серйозні оборонні рубежі, а сил і засобів там наразі достатньо для того, щоб утримувати війська противника в режимі оборони. 

Таку думку висловив в ефірі "24 каналу" військовий експерт, військовий льотчик-інструктор, полковник запасу ЗСУ Роман Світан. Він зауважив, що активна оборона українських військ передбачає просування противника уперед на деяких напрямках, знищення ворожих сил і повернення їх назад. Зокрема, на Купʼянському напрямку завдання захисників полягає в тому, щоб завдати наступаючим підрозділам окупаційних військ максимальної поразки.

"Наприкінці січня ворог розпочав збір сил та засобів й намагався наступати, однак півроку не вдавалося, поки не підійшли військово-десантні сили, морська піхота й не підтягнули танки. Тепер намагатимуться виконувати наступальні дії на ширині фронту не більше 10 кілометрів", – додав Світан.

Відео дня

На думку експерта, такий підхід свідчить про проблеми з командним складом у ворожих військах, який не здатен забезпечити повномасштабні дії. Проте не варто забувати, що по всьому фронту лівого берега Сіверського Донця в окупантів є чимале військо – біля 100 тисяч особового складу. 

"Ми справляємося місцевими зусиллями й перекиданням оперативних резервів, які ще є на Донецькому й Бахмутському напрямках. Наразі утримуємо", – резюмував Світан.

Війна в Україні: ситуація на передовій

Українські військові мають певні успіхи біля Урожайного і Старомайорського на півдні України. За словами заступниці міністра оборони України Ганни Маляр, на Мелітопольському та Бердянському тривають наступальні дії. Вона зауважила, що українські воїни ефективно стримують наступ окупантів на Купянському та Лиманському напрямках.

Водночас в районі Бахмута, де також є успіхи українських військ, росіяни почали використовувати нове озброєння. Майор ЗСУ, заступник командира 3-ї штурмової бригади Максим Жорін заявив, що загарбники почали використовувати комплекси "Вихрь" чи іншу їхню альтернативу – їх військові побачили на ворожих гелікоптерах.

Вас також можуть зацікавити новини: