В РФ триває мобілізація \ фото REUTERS

Проведення часткової мобілізації в Росії спричиняє соціальні розломи.

Про це йдеться у новій доповіді аналітиків ISW.

За даними ISW, нерівномірне проведення часткової мобілізації у РФ спричиняє соціальні розломи, які підштовхують російський інформаційний простір до подальшої маргіналізації громад етнічних меншин.

Відео дня

Аналітики вказали на те, що міністерство оборони РФ підтвердило, що мобілізація в Московській області завершилася 17 жовтня, а російське цивільне населення продовжує висловлювати своє невдоволення мобілізацією.

У ISW нагадали про стрілянину 15 жовтня на полігоні в Бєлгородській області, і припустили, що вона була природним наслідком політики Кремля, яка продовжує використовувати бідних та представників меншин для формування збройних сил, одночасно захищаючи етнічних росіян і заможніших громадян Росії.

Російські джерела поклали відповідальність за стрілянину на двох примусово мобілізованих росіян етнічних таджиків. Російський інформаційний простір здебільшого відповів жорстокою ксенофобською риторикою проти середньоазіатських мігрантів та інших периферійних соціальних груп.

18 жовтня голова партії "Справедлива Росія" Сергій Миронов опублікував довгу, ксенофобську критику міграційної політики РФ, стверджуючи, що мобілізація виявила системні розломи в російській імміграційній системі.  Миронов звинуватив військових комісарів у призову людей, які становлять загрозу російській безпеці, до Збройних сил Росії та звинуватив військові комісаріати у тому, що вони тримають свої двері навстіж для вихідців із Центральної Азії. Миронов запропонував ввести мораторій на надання російського громадянства громадянам Таджикистану. 

Як зазначили анатлітики, заклики Миронова до імміграційної реформи демонструють роль, яку, здається, часткова мобілізація зіграла в каталізації етнічних розколів, расизму та ксенофобії в російському внутрішньому просторі, особливо проти етнічних меншин.

Також аналітики зазначили, що Білорусь продовжує надавати свою територію і повітряний простір для підтримки російського вторгнення в Україну, але, за оцінкою ISW, залишається дуже малоймовірним, що країна вступить у війну на боці Росії.

Крім цього, в інституті зазначили, що російські війська провели обмежену наземну атаку на півночі Харківської області 18 жовтня з метою відновлення втрачених позицій. Аналітики припустили, що росіяни можуть зберігати територіальні претензії в Харківській області, незважаючи на масові втрати під час нещодавніх українських контрнаступів. Також аналітики зазначили, що російські війська продовжили наземні атаки поблизу Бахмута й Авдіївки.

Експерти констатували, що російські війська продовжували завдавати удари по критично важливих об'єктах української цивільної інфраструктури з використанням авіації, ракет і безпілотників.

У доповіді також зазначається, що чинні та колишні посадовці США підтвердили, що члени іранського Корпусу вартових ісламської революції перебувають в окупованому Росією Криму для навчання російських військових використанню придбаних ними іранських безпілотників.

В доповіді ISW зазначалося, що українські сили продовжували завдавати удари по російських наземних лініях зв'язку та складах боєприпасів у центральній частині Херсонської області.

В свою чергу російські окупаційні чиновники намагаються стимулювати українських громадян, які перебувають в окупації на півночі Херсонської області, до втечі в Росію у зв'язку з просуванням українських сил, і окупаційна влада може все частіше змушувати українських цивільних осіб переселятися далі за лінію фронту або в Росію в найближчі дні.

Мобілізація в Росії

21 вересня президент РФ Володимир Путін оголосив часткову мобілізацію в Росії.

У Міноборони РФ планували призвати до 300 тис. російських військовослужбовців. Але коли в ЗМІ почала з'являтися інформація, що новобранців перекидають без підготовки на передову, мобілізація сповільнилася.

Крім того, російські чоловіки в перші дні часткової мобілізації масово покидали РФ, виїжджаючи до Грузії, Казахстану, Монголії.

На думку західних експертів, хід примусової мобілізації тимчасово призупинять, щоб звільнити бюрократичну пропускну здатність для звичайного осіннього призову.

Вас також можуть зацікавити новини: