Експерт оцінив унікальність української системи ППО / фото twitter.com/oleksiireznikov

Військовий аналітик Петро Черник заявив, що наразі Україна - друга країна у світі як оператор Javelin та HIMARS та має найбільшу у світі множину комплексів протиповітряної оборони та їхньої інтеграції в одну систему.

В інтерв’ю "24 каналу" експерт розповів, що наразі українські наступальні дії можна оцінити як успішні. Він уточнив, що суспільство дуже сильно підняло планку щодо очікуваних результатів наступу. Зокрема, існують очікування, що цей контрнаступ відбудеться так само блискавично, як деокупація Харківської області восени 2022 року.

"По-справжньому блискучі операції чи стратегії ніколи не повторюються, вони завжди інші, переможні. Ми виграли цю блискучу Харківську стратегію. Повторити її неможливо", - сказав Черник.

Відео дня

Він також додав, що наразі феноменальним та безпрецедентним є те, що українська - тоді ще 22-га армія світу, а нині 15-та - наступає на російську - другу армію світу. 

"А в частині прокачування України зброєю нічого подібного з часів Другої світової війни ще не було… Множина номенклатури зброї вже така, що перевершила навіть Другу світову війну", – наголосив аналітик.

За його словами, наразі Україна вже отримала 6,5 тисяч одиниць бронетехніки та є другою країною у світі як оператор Javelin та HIMARS.

"В частині протиповітряної оборони нічого подібного, як зараз є в Україні, немає ніде у світі. Ніде у світі немає такої множини (комплексів - УНІАН) та інтеграції їх в одну систему", - додав Черник.

Що відбувається зараз на фронті

За даними Генштабу ЗСУ, наразі українські війська мають певний успіх південніше Бахмута та завдають ворогу значних втрат у живій силі та техніці. Зокрема йдеться про ділянки фронту в районі Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки Донецької області.

Водночас, у Міноборони, наразі основним напрямком наступу ЗСУ називають південний. Там росіяни наразі лише обороняються і тривають дуже активні бої. Зокрема, на Мелітопольському напрямку українські війська "поступово, але просуваються".

Вас також можуть зацікавити новини: