Український боєць пояснив, як їм вдалося так довго протриматися на "Азовсталі" / скріншот

Ніхто не міг прорахувати такий сценарій, як облога Маріуполя. Українські військові змогли так довго протриматися на "Азовсталі", тому що там були обладнані бункери для цивільних.

"Я думаю, що такого сценарію, який стався, його взагалі ніхто не міг прорахувати. Ніхто собі уявити в найгірших снах не міг, що менше, ніж за тиждень повномасштабної війни, нас закриють в кільце. І нам доведеться тримати малою кількістю людей і ще меншою кількістю озброєння ціле місто в повному оточенні... Такого прорахувати ніхто не міг", – розповів боєць "Азова" Святослав Сырий з позивним "Хоробрий" ТСН.

За його словами, українські військові та цивільні змогли протриматися на "Азовсталі" до моменту виходу завдяки обладнаним бункерам.

Відео дня

"Розглядали "Азовсталь"? Можливо, розглядали, можливо, ні. Але дуже великий плюс, що на "Азовсталі", так само, як і на Ілліча (Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча – УНІАН), були бункери. Бункери були підготовлені для того, щоб приймати цивільне населення. Там було багато цивільних сухпаїв, там було багато води, там були подекуди матраци, створені умови для життя... Це був один з ключових моментів, завдяки яким ми змогли протриматися до моменту виходу", – розповів боєць.

Фортеця "Азовсталь" - головні новини

Близько двох місяців захисники "Азовсталі" в Маріуполі у важких умовах тримали оборону, що не дозволило росіянам рухатися на інших напрямках. Росіяни щодня били по території "Азовсталі" ракетами, бомбами, артилерією і з танків, проводячи наземні атаки і штурми.

16 травня 2022 року Генштаб ЗСУ повідомив, що відданий наказ командирам підрозділів, що знаходяться на "Азовсталі" зберегти життя особового складу. Українські військові здалися в полон за наказом, під обіцянку, що росіяни збережуть їм життя і повернуть додому в рамках обміну.

Станом на 11 січня 2023 року в російському полоні перебувало близько 2 тисяч захисників "Азовсталі".

Вас також можуть зацікавити новини: