Німеччина хоче надати Великобританії та Франції Taurus, щоб ті могли озброїти Україну своїми версіями зброї / фото wikimedia.org

Німеччина веде переговори про обмінну угоду, згідно з якою вона постачатиме Великобританії та Франції крилаті ракети великої дальності, щоб вони могли озброїти Україну своїми версіями зброї. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на джерело, близьке до переговорів.

За даними видання, канцлер ФРН Олаф Шольц відмовився відправити німецькі Taurus безпосередньо до Києва, адже побоюється, що ракети, які можуть вражати цілі на відстані понад 500 кілометрів, можуть бути використані для нападу на Москву. Постачання ж їх до Великої Британії та Франції означатиме, що вони зможуть відправляти більше подібних ракет Storm Shadow і Scalp, які мають меншу дальність - близько 250 кілометрів.

За словами співрозмовника ЗМІ, переговори тривають, водночас "є ще низка технічних і матеріально-технічних проблем, які необхідно вирішити".

Відео дня

Водночас прес-секретар міністерства оборони Німеччини відмовився від коментарів, в оборонному відомстві Франції не відповіли на запит про коментар, а в Міноборони Великої Британії не спростували і не підтвердили цей план.

"Сполучене Королівство та наші партнери, включаючи Німеччину, продовжують працювати разом, щоб якомога краще спорядити Україну для захисту її суверенної території", — сказав речник міністерства.

Видання нагадує, що останніми тижнями Шольц неодноразово закликав європейських союзників надіслати Україні більше зброї, стверджуючи, що Німеччина надала більше половини всієї військової допомоги, що надходить від ЄС.

"Відсутність єдності відбувається в незручний момент, коли зростає занепокоєння тим, що міжнародна підтримка України втрачається, оскільки понад 100 мільярдів доларів США та ЄС затримано через політичні суперечки", - йдеться у матеріалі.

Передача ракет великої дальності Україні - останні новини

Днями міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відреагував на побоювання партнерів щодо надання Києву далекобійних ракет Taurus. За його словами, вони необхідні Україні для знищення військової інфраструктури РФ на окупованих українських територіях, а не для атак по Москві.

Також УНІАН повідомляв, що виробник ракет Taurus, німецька компанія Taurus Systems GmbH, зробила цікаву заяву. Там спростували слова експерта Соціал-демократичної партії з оборони Йоханнеса Арльта, що оборонна промисловість країни не зможе швидко поповнити запаси ракет Taurus, якщо їх передадуть Києву.

Вас також можуть зацікавити новини: