Німеччина не може визначитися із поставкою ракет Україні / колаж УНІАН, фото УНІАН, wikimedia.org

Парламент Німеччини не підтримав проект резолюції із закликом передати Україні далекобійні ракети Taurus. Цю резолюцію виніс на голосування опозиційний блок ХДС/ХСС, повідомляє DW.

Так, з 666 депутатов, що були присутні в залі, "за" проголосували лише 178. Абсолютна більшість, 485 депутатів, проголосували "проти". Ще троє – утримались.

За даними видання Spiegel, проти резолюцію голосували зокрема депутати від "Партії зелених" та "Вільної демократичної партії", які до цього неодноразово закликали німецький уряд передати Україні ракети Taurus.

Відео дня

"На жаль, нинішня пропозиція фракції ХДС/ХСС спрямована лише на тактичну перевагу у внутрішньополітичних дебатах у Федеративній Республіці Німеччина", – стверджують "Зелені".

Заступник голови Комітету Верховної ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв прокоментував "провальне" голосування у Бундестазі щодо передачі Україні ракет Taurus і заявив, що це був окремий законопроєкт частини опозиції, який вона хотіла без погодження з іншими винести на голосування.

"Законопроєкт було відхилено не по суті, а через порушення процедури й намагання використати це для вузькопартійного піару. План внести на розгляд Бундестагу спільний законопроєкт усіх фракцій залишається у силі", - зазначив Чернєв.

Він додав, що найімовірніше, голосування за документ відбудеться до 22 лютого 2024 року.

Проблема із поставкою ракет Taurus

Як писав УНІАН, німецький уряд неодноразово відмовлявся передати Україні свої крилаті ракети Taurus попри те, що близькі за характеристиками ракети Storm Shadow і SCALP вже надають Британія і Франція. За даними ЗМІ, проти передачі ракет виступає особисто канцлер Олаф Шольц.

В самій Німеччині опозиція та ЗМІ постійно критикують уряд через цю відмову, але зрушити ситуацію не вдається.

Вас також можуть зацікавити новини: