Коваленко пояснив, чого хочуть досягнути росіяни під Авдіївкою / фото ua.depositphotos.com

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко розповів, з якою метою росіяни цієї осені готові йти ва-банк біля Авдіївки Донецької області, незважаючи на величезні  втрати особового складу і військової техніки.

"Оточення і захоплення Авдіївки до Нового року - це їхня основна мета. І як вони кажуть за історичним наративом "за ціною не постою". Вони не дивляться на те, які в них втрати",- акцентував Коваленко в ефірі телемарафону.

Він зауважив, що у російського військового командування досить серйозний намір оточити та захопити  Авдіївку. "Нема ні стратегічної, ні тактичної вигоди, тут тільки політична та прогандистська. Росіянам треба продемонструвати, що вони щось можуть. Це так саме, як було минулого року", - наголосив Коваленко.

Відео дня

Експерт нагадав, що минулого року, приблизно в цей самий період, було звільнено більшу частину Харківщини, правобережну Херсонщину, саме місто Херсон. 

"А що робили в цей час росіяни? Вони наступали на Бахмут. Сенс нульовий. Ну ось вони захопили 97% цього міста. Що далі? Вони почали розвивати свій наступ в напрямку Слов’янська, Краматорська, Часіва Яра – ні. Вони навіть маленьке село Іванівське, яке знаходиться у південно-західному секторі від Бахмуту, після цього не змогли захопити. А зараз втрачають ці території. Але скільки було піару, скільки було потужної пропагандистської  хвилі",- акцентував Коваленко. 

Він додав, що для росіян Бахмут "був фетишем, на який відволікалась вся увага від того, як вони програють на Харківщині, як вони програють на правобережній Херсонщині". 

"Зараз вони бачать, що в них нібито є вікно можливостей біля Авдіївки. Отже вони намагаються концентрувати всю свою увагу пропагандистську саме на Авдіївці",- пояснив Коваленко.

Водночас експерт зазначив, що у військовому сенсі, з точки зору оборони міста, повністю порівнювати Бахмут та Авдіївку "все ж таки не дуже коректно".

"В Бахмуті було розвинена логістика. І навіть у той момент, коли росіяни майже повністю зайшли в саме місто, коли воно було на 80% окуповано вже, а з півночі та з півдня вони зжимали нібито як "оточення". У нас було все одно працюючі дві логістичні артерії, на той момент. В Авдіївці, на жаль, такого не буде. Там дійсно дуже потужний укріпрайон, але будь-який укріпрайон, будь-яку оборону, якщо тиснути, постійно тиснути та витрачати багато ресурсу, можна прорвати",- акцентував Коваленко. 

Він резюмував, що основне питання полягає в тому, чи наважиться російське командування витратити саме стільки ресурсу на оточення Авдіївки, скільки теоретично вони повинні будуть витратити. Адже в цьому випадку, росіянам прийдеться послабити одразу декілька інших плацдармів на фронті. "Ми вже бачимо як Луганський плацдарм, тобто Лимано-Куп'янська вісь, група військ "Центр" та "Захід" уже послаблюється. Але є інші плацдарми, які будуть відчувати вплив саме від цієї їх кривавої авантюри",- сказав Коваленко.

Ситуація на Авдіївському напрямку - головне

У вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ інформував, що протягом цієї доби по лінії фронту відбулось 68 бойових зіткнень, близько половини з них - на Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Зазначається, що на Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії за підтримки авіації.

За даними Інституту вивчення війни (ISW), перша наступальна операція військ РФ в районі Авдіївки 10 жовтня призвела до значних втрат, але росіяни перегрупувалися і повернули інтенсивний наступ. Аналітики зазначають, що  це свідчить про те, що або російські окупанти вважають, що вони реально можуть взяти Авдіївку, або про те, що російське військове командування погано розставляє пріоритети наступальних операцій і не зважає на значні втрати техніки та особового складу.

Вас також можуть зацікавити новини: