ВДК "Новочеркаськ" пошкоджено / фото УНІАН

Великий десантний корабель (ВДК) "Новочеркаськ" відноситься до проекту 775 і будувався за часів СРСР на верфі в Гданську.

Як розповів військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, сам же ВДК - 46 "Новочеркаськ" ставився до одних з найбільш нових..., будучи прийнятим до складу флоту в 1987 році.

"На сьогоднішній день у РФ немає повноцінної заміни ВДК проекту 775. РФ максимально експлуатує дані кораблі, кожна втрата яких для неї непоправна і не менш болюча, ніж втрата бойового корабля типу корвет або навіть фрегат", - пояснив Коваленко.

Відео дня

Як нагадав аналітик, ВДК "Новочеркаськ" отримав попередження від Всесвіту ще 24 березня 2022 року в порту тимчасово окупованого Бердянська, коли потрапив під удар. "Тоді був знищений ВДК "Саратов", а ось "Новочеркаску", з ушкодженнями, але вдалося втекти", - зазначив Коваленко.

"Після ремонту корабель був зайнятий в логістиці окупантів, перевозячи техніку, боєприпаси, а так само дрони-камікадзе. З урахуванням детонації, яку можна було спостерігати в порту Феодосії цієї ночі, стояв він там явно не порожняком", - поділився думкою аналітик.

Атака на російський корабель у Криму

У ніч на вівторок, 26 грудня, в окупованому Криму прогриміли вибухи. Про це повідомили місцеві жителі. Близько 01: 50 в чатах Феодосії з'явилася інформація про гучні вибухи і пожежу в районі порту. Окупанти одразу перекрили рух Кримським мостом.

Вже вранці повітряні сили підтвердили, що ЗСУ знищили 13 ударних БПЛА і великий десантний корабель. "Близько 02: 30 26 грудня тактична авіація Повітряних сил атакувала крилатими ракетами великий десантний корабель Чорноморського флоту РФ "Новочеркаськ" в районі Феодосії. Результат - "на обличчя"!",- поділилися в повітряних силах.

Вас також можуть зацікавити новини: