Експерт розповів, чи можна збивати російські "Онікси" / фото Міноборони РФ

Протикорабельні ракети "Онікс", які російські військові останнім часом почали активно застосовувати для обстрілів Одеського регіону, є дуже складною ціллю для протиповітряної оборони України. Про це військовий експерт Роман Світан розповів в ефірі 24 канала.

"Дуже хороша ракета, вона ще в Радянському Союзі починалася розроблятися. Дуже хороший двигун, який в основному працює на великих швидкостях. Це прямоточний "движок", там не двигун в прямому сенсі слова, а камера згоряння, яка використовує закони аеродинаміки, звуження, зменшення тиску, уприскування палива. Використовується простий гас, він горить, як у форсажній камері в турбореактивному двигуні", - сказав він.

За словами експерта, двигун цієї ракети є по суті великою форсажною камерою, але для неї треба дуже велика швидкість, тому стартовий прискорювач піднімає її на висоту 14 кілометрів.

Відео дня

"Після цього пороховий прискорювач розганяє до швидкості в 3 Маха, а вже далі ефективно включається сам прямоточний двигун, і далі ракета зі швидкістю 2-3 маха йде на ціль, опускається на висоту 10 метрів над рівнем моря, там дуже хороший стоїть радіовисотомір, і тримає висоту до удару", - сказав він.

Всі ці характеристики роблять "Онікси" складною ціллю, але і ці ракети можна збивати, впевнений Світан.

"Знищувати ці ракети дуже складно при підході до цілі, а в основному їх тільки помітно, коли вони виходять на ціль. Тут потрібна протиракета зі швидкістю більше, ніж сам "Онікс", швидкість повинна бути в 2-3 Маха, це в основному ракета Aster 30 в SAMP/Т, тому ЗРК, який нам передали французи та італійці, або такі ж протиракети Patriot", - сказав він.

Також ракети можна знищити на землі – на базі зберігання.

"Причому навіть вибух поруч виводить ракету з ладу і її вже ніхто запускати не буде до повної ліквідації або перебирання. Спочатку треба обчислити, де ці "Онікси" знаходяться. "Буданівці" в цьому сенсі молодці, вони буквально кожну ракету можуть відстежити, а далі туди, де вони починають базуватися, туди приходить Storm Shadow або інший апарат і знищує", - сказав він.

Росія атакує Одесу "Оніксами"

Нагадаємо, Росія після припинення своєї участі в "зерновій угоді" практично щодня тероризує Одеську область, обстрілюючи портову інфраструктуру та агропідприємства. Серед іншого окупанти використовують ракети "Онікс".

Представник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Гнат зазначає, що ці ракети летять низько і швидко, тому їх важко виявити і збити.

Вас також можуть зацікавити новини: