У ЗСУ розповіли, як змінилася тактика окупантів під Купʼянськом / фото 128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада

Керівниця служби зв’язків із громадськістю 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого Надія Замрига розповіла, що на Куп’янському напрямку ворог останнім часом змінює тактику.

Росіяни посилюють атаки, використовують на передовій "живу силу" з резервів та дедалі більше – БМП й танки. В ефірі загальнонаціонального  інформаційного телемарафону вона зазначила, що Куп'янський напрямок – "справді дуже гарячий, однозначно".

"Ворог не полишає своїх планів, намірів, можливо, знову перейти р. Оскіл і мабуть, окупацію Куп’янська як реванш розглядає. Тактика ворожих атак останнім часом дещо змінилася. Якщо два місяці тому це були здебільшого атаки виключно "живою силою" – тобто просто ворожа піхота намагалася підійти до наших позицій, десь знайти слабке місце і прорвати оборону, хоча їм це не вдавалося – то тепер, ворог почав більше застосовувати техніки і важкої техніки. Здебільшого БМП і танки", – акцентувала Замрига.

Відео дня

Вона додала, що російські окупанти використовують танки, щоб наносити вогньове ураження по позиціям українських захисників.

"А БМП дуже часто противник використовує для підвозу піхоти ближче до передової, щоб йти на штурм більш оперативно. Тут дуже ефективно працює наша аеророзвідка, яка виявляє техніку противника, що наближається. Працюють FPV-дрони скидами, артилерія, наші танкісти, які виїжджають на пряму наводку. Таким чином стримуємо і відбиваємо атаки ворога", – наголосила Замрига.

Прес-офіцер зауважила, що на Куп’янському напрямку останні декілька тижнів  "ворогу доводиться вже на передовій застосовувати свої резерви, у зв’язку з великими втратами особового складу".

"Не можна сказати, що зараз проти нас воюють не професіонали. Але маємо підтверджену інформацію, що дуже багато військовослужбовців противника – це ті, які нещодавно були в місцях позбавлення волі і буквально в 20-х числах жовтня підписали контракти (з армією РФ, – УНІАН). Прийшли люди, які зовсім нещодавно не мали жодного стосунку до армії та до зброї. Підготовку мабуть вони не встигли пройти, або якщо і пройшли, то незначну. Це говорить про те, що противник застосовує резерви, застосовує вже ті сили, які не є надто навченими. Хоча плануванням операцій, певно, займаються професіонали. Тому що вони змінюють тактику, вони мобільні, шукають щось нове і, скажімо так, недооцінювати противника дуже небезпечно", – пояснила вона.

Також вона зазначила, що погіршення погодних умов вносить певні корективи на фронті. Зокрема, хмарна погода, дощі та сніг зменшують ефективність аеророзвідки.

"Хоча наші хлопці знаходять можливість працювати далі ефективно 24/7. Те, що впливає на нас, так само впливає і на противника. Тобто, зменшуємо ми кількість "очей в небі", так само і ворог зменшує. На Харківщині були вже морози і -10 градусів. Все це, звісно, вносить певні корективи, але ми продовжуємо захищати нашу державу і виконувати свої завдання", – резюмувала Замрига.

Війна в Україні: важливі новини

1 грудня Міноборони України розкрили втрати російських окупантів за листопад. Зазначається, що Сили оборони знищили 3 тисяч 90 одиниць російського озброєння та військової техніки, а також ліквідували близько 28 тисяч 550 осіб особового складу окупантів. 

Тим часом у Генштабі ЗСУ розповіли про ситуацію на фронті. Протягом доби на передовій відбулося 61 бойове зіткнення із противником. Російські окупанти намагалися наступати на кількох напрямках, зокрема – Авдіївському, Марʼїнському, Лиманському тощо. 

Вас також можуть зацікавити новини: