Коваленко показав потенціал РФ на прикладі Авдіївки / колаж УНІАН, фото УНІАН, wikimedia.org, кадр із відео

У російської армії недостатньо особового складу і бойової техніки для захоплення Харкова або навіть Сум, не кажучи вже про форсування Дніпра із захопленням Херсона і наступом на Миколаїв та Одесу. Про це заявив військовий оглядач Олександр Коваленко.

Він зазначив, що взяття невеликої за площею Авдіївки вимагало від агресора зосередження значних ресурсів:

  • від 60 до 80 (на піку наступу) тисяч солдатів і ще 10 тисяч у резерві;
  • понад 450 танків (не менше 100 у резерві);
  • понад 1300 бойових бронемашин (понад 200 у резерві);
  • близько 1200 одиниць ствольної артилерії;
  • до 300 одиниць РСЗВ (до 50 у резерві).

"Для таких міст як Суми і Харків РОВ (російським окупаційним військам - УНІАН) необхідно зосередити на цих напрямках щонайменше 400-500 тис. тіл, із завданням хоча б оточення міста і абсолютно окремою фазою, з окремими ресурсами для міських боїв", - пояснює Коваленко.

Відео дня

За його підрахунками, завдання з форсування Дніпра із захопленням Херсона, Миколаєва та виходом до Одеси потребуватиме щонайменше "мільйонного угруповання". Та й то - за умови, що вдасться уникнути виснажливих міських боїв, зазначає аналітик.

На думку Коваленка, додаткових сил у такій кількості у Росії немає і, ймовірно, не буде.

"Тягнути двомільйонне угруповання їхня мобсистема не здатна. Механізована компонента в такій кількості у РОВ, для виконання таких завдань наразі і зовсім недосяжна", - упевнений він.

Загроза наступу на Харків та інші тилові міста

Як писав УНІАН, у ЗМІ та соцмережах періодично з'являються "лякалки" про те, що росіяни нібито можуть почати або вже готують наступ на північні регіони України. Наприклад, у січні британське видання The Telegraph писало про те, що росіяни готують великий наступ під Харковом.

Приблизно тоді ж голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус вирішив налякати українців заявою про те, що Росія нібито здатна в будь-який момент сформувати велике угруповання для наступу на Чернігів.

Вас також можуть зацікавити новини: