Росія зазнає під Херсоном великої стратегічної поразки, сказав Жданов / фото ЗСУ

Військовий експерт Олег Жданов прогнозує нищівний ефект для армії РФ після втрати Херсона. Окупанти, на думку полковника ЗСУ, будуть до останнього патрона битися за правий берег Херсонської області.

"Відбувається ротація на правому березі Дніпра, в тому числі і в Херсоні відбувається ротація. Вони виводять все що їм може перешкодити, а саме адміністрації ось ці колабораціоністські, які вони там створили, вони вивозять архіви, вони забирають документи, вони виводять Росгвардію - вона там не потрібна, але при цьому вони готують місто Херсон до вуличних боїв, вони переодягають свої боєздатні частини типу десанту в цивільний одяг", - сказав Жданов.

Він додав, що після звільнення Херсона ЗСУ підуть на Запорізький напрямок і на Крим, тому що у Росії обвалиться лінія фронту.

"Вони займають квартири і будинки людей, які поїхали в евакуацію, роблять там вогневі точки. До речі, відразу скажу - це буде картинка для російського ТБ. Коли бійці російської армії в цивільному вбранні будуть вести бій із ЗСУ, то це буде піднесено як опір місцевих жителів окупації з боку України. Це відразу закладається інформаційно-психологічна спеціальна операція. Ось вони будують лінії оборони перед самим Херсоном", - упевнений Жданов.

Війна - новини: ситуація на Херсонському напрямку

На півдні триває контрнаступ ЗСУ, українські бійці б'ють по логістичних шляхах противника, якими угрупованню окупантів перекидають боєприпаси та техніку.

У відповідь Росія відправила на Херсонський напрямок десятки тисяч підготовлених бійців і частково мобілізованих. Останні, за задумом Кремля, повинні будуть прикривати боєздатні частини в разі прориву оборони.

Разом з тим росіяни пустили чутки про нібито готовність "евакуюватися" на лівий берег Дніпра.

За словами представника ОК "Південь" Наталії Гуменюк, росіяни насправді просто роблять вигляд "відступу": "Ми відстежуємо ситуацію і усвідомлюємо, що це можуть бути певні хитрощі і військові маневри для того, щоб створити для себе правильно побудовану оборону".

Також не вірити ворогові раніше закликав український президент Володимир Зеленський. На його думку, Росія просто хоче заплутати ЗСУ і приховати реальні наміри щодо півдня.

У самому обласному центрі залишаються регулярні частини окупантів. Російські військові заселяються в житлові будинки депортованих українців під виглядом цивільних осіб для здійснення можливих провокацій.