Війна має закінчитися перемогою України, кажуть експерти / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Компроміс з Росією та укладання мирної угоди, яка передбачає поступки агресору, не має під собою жодного змістовного обґрунтування. Аргументи прихильників укладання миру за будь-яку ціну не витримують жодної критики.

Про це заявили високопоставлені аналітики американского урядового центру Rand Corporation Рафаель С. Коен та Джан Джентіле у дописі для видання Foreign Policy.

Вони зазначили, що з перших днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну на Заході лунали заклики до поступок агресору, але озвучувані причини для цього повсякчас змінювалися.

Відео дня

"Україна не може виграти, тому Захід має вести переговори; Україна гарантувала собі виживання, але не може сподіватися на більше, тож час говорити; Україна перемагає надто швидко, тож давайте дамо російському президенту Володимиру Путіну відступ на випадок, якщо він захоче підірвати світ; війна стає надто дорогою, тому надішліть дипломатів", – наводять аналітики типові аргументи прихильників негайного миру.

Аналізуючи ці аргументи, Рафаель С. Коен та Джан Джентіле дійшли висновку, що у більшості випадків вони грунтуються на незнанні фактів та ігноруванні реальної ситуації на фронті та загалом у стосунках України і Росії.

Вони звертають увагу на те, що повільне просування українського контрнаступу, яке часто називають причиною розпочати переговори, до певної міри є наслідком повільних темпів надання зброї Україні, що дало росіянам час закріпитися після катастрофічних поразок минулого року.

"Крім того, є ознаки того, що Росія занепадає на внутрішньому фронті. Після того, як російський рубль тимчасово стабілізувався після колапсу на початку вторгнення, валюта продовжила своє тривале падіння. Багата нафтою країна зараз стикається з дефіцитом палива та нормуванням поставок", – акцентують аналітики.

Окремо Коен та Джентіле критикують тих, хто прикриває свої мирні ініціативи турботою про життя українців. "Близько 84 відсотків українців — переважна більшість за будь-якими стандартами — виступають за те, щоб воювати далі. Думка про те, що Захід має якось врятувати українців від самих себе, підштовхнувши до переговорів, настільки ж помилкова, як і зарозуміла та самовдоволена", – кажуть вони. 

Нарешті переговори нікуди не подінуть російські наміри знищити Україну як державу і загарбати її території, кажуть аналітики, посилаючись на численні заяви російських політиків та медіаперсон.

"Також немає ознак того, що апетити Росії будуть задоволені контролем над Україною. Поразка Росії в Україні є найкращою гарантією того, що Росія ніколи не зможе реалізувати свої амбіції", – зазначають експерти.

На сам кінець Коен та Джентіле нагадують, що публічне підштовхування України до мирної угоди "було б небезпечним посланням" для решти світу, "наповненого агресивними, ревізіоністськими, авторитарними режимами". 

"Існують вагомі причини, чому інші демократії, які знаходяться під прицілом більших сусідів — від Тайваню до країн Балтії — вважають успішну оборону України життєво необхідною для власної безпеки", – кажуть вони.

Перспективи мирної угоди з РФ

Як писав УНІАН, днями президент Володимир Зеленський висловив упевненість, що кремлівський диктатор Володимир Путін заблокує будь-яку угоду в рамках ймовірних мирних переговорів. На думку Зеленського, щоб оцінити перспективи мирної угоди з РФ, достатньо подивитися на так звану "зернову" угоду.

На цьому фоні Україна просуває власну формулу миру, яка передбачає одним з перших і головних пунктів повне виведення російських військ з усієї території України. У жовтні має відбутися третя міжнародна зустріч в межах цієї стратегії. Перша така зустріч була в Копенгагені в липні, друга в Джидді у серпні. Наступну зустріч прийматиме Туреччина.

Вас також можуть зацікавити новини: