Захід може піти на поступки агресору і покинути Україну / колаж УНІАН, фото REUTERS, ua.depositphotos.com

Через зміну політичної ситуації в країнах-партнерах Україна ризикує втратити значну частину військової допомоги на тлі "виснажливого глухого кута" на фронті. Про це пише Newsweek, аналізуючи політичні події останніх днів.

За словами колишнього спецпосланця США з особливих доручень у країнах колишнього Радянського Союзу Стівена Сестановича, на українців чекають попереду важкі бої і великі втрати. Але їх можна полегшити, надавши Україні більшу кількість зброї, зокрема і більш потужної.

"Те, що українці не вміють розрахувати, так це політичний ризик — можливість того, що якимось чином західні уряди після значної допомоги та значної риторики підтримки вирішать, що насправді краще дозволити Путіну отримати багато з того, що він хоче. Ще рік тому ця ідея видалася б незрозумілою більшості західних лідерів, а зараз?" — додав він.

Відео дня

У цьому контексті наводиться ситуація в США, де консенсус на передачу озброєння Україні все більше почав розколюватися, що призвело до драматичних подій останніх днів у Вашингтоні. І, напруженість, ймовірно, ще більше загостриться, оскільки США вступають у сезон виборів. Цього разу він буде особливо суперечливим.

"Байдену доведеться зважувати і орієнтуватися між суперечливими цілями – перемогою на виборах і збереженням високого рівня підтримки України. З іншого боку, Путін може робити ставку на те, що підтримка України з боку США з часом ослабне, і що йому просто потрібно продовжувати війну, принаймні протягом 2024 року — це не дуже хороші перспективи для закінчення цієї війни", – каже Гельмут В. Гансер, німецький бригадний генерал у відставці, який раніше обіймав високу посаду в міністерстві оборони Німеччини та був радником послів Німеччини в НАТО та ООН.

Ще однією проблемою для України є поступове зниження інтересу до війни громадської думки на Заході. А відтак падає підтримка допомоги Україні серед пересічних американців та європейців. На думку аналітиків центру Chicago Council, ймовірно, цьому процесу сприяє відсутність суттєвих територіальних здобутків і втрат протягом цього року.

За словами керівника київського Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка, якщо західна допомога істотно скоротиться, Україна буде змушена змінити стратегію і відмовиться від наступальних дій на користь стратегічної оборони.

"Якщо ми говоримо про війну на виснаження, то найкраще це робити, обороняючись, завдаючи ворогу великих втрат і накопичуючи ресурси для майбутніх наступальних дій. Можливо, таке накопичення ресурсів відбудеться навесні, і Україна зможе відновити активні наступальні дії. А до того часу нам потрібно вимотати ворога в обороні та знищити російські військові можливості в Криму", – сказав він.

Американська допомога Україні – останні новини

Як писав УНІАН, минулими вихідними Конгрес США ухвалив тимчасовий 45-денний бюджет, в якому не було витрат на будь-яку допомогу Україні. Після цього з посади зняли спікера Палати представників. 

За словами президента США Джо Байдена, його дуже турбує ситуація в американському парламенті, адже він має намір продовжити підтримку України. Байден пообіцяв зробити важливу заяву з цього приводу вже в найближчий час.

Але, якщо США таки не зможуть відновити поставки зброї Україні, Європа теж не зможе покрити цю втрату. Про це зокрема заявив верховний представник із зовнішніх зв’язків ЄС Жозеп Боррель.

Вас також можуть зацікавити новини: