В разі заміни Лукашенка армія Білорусі не піде проти України, вважає Піонтковський / фото REUTERS

У разі усунення самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка та його заміни на секретаря Радбезу країни Олександра Вольфовича, білоруські військові не воюватимуть проти України.

Як зазначив в ефірі "Еспресо" російський опозиціонер, публіцист Андрій Піонтковський, армія Білорусі, ймовірно, поверне зброю проти ставлеників Кремля.

За його словами, попри розуміння того, що Лукашенко є диктатором і злочинцем, білоруси його цінували за боротьбу з Путіним та бодай формальні ознаки незалежності країни.

Відео дня

"Заміна Лукашенка на цього Вольфовича буде одразу означати, що жодної незалежності не залишилося. Білоруська армія, найімовірніше, поверне зброю вже проти ставлеників Кремля, тим паче, що є й такий тригер, як доволі активний білоруський корпус, який бореться в Україні. Черговий злочин Путіна, як і всі його ходи впродовж останнього місяця, лише погіршує його ситуацію", – зазначив Піонтковський.

Загроза з Білорусі: що відомо

У суботу, 3 грудня 2022 року, Лукашенко на зустрічі з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу заявив, що білоруські військові беруть участь у військовій підготовці російських "мобіків" на полігонах у Білорусі. Публічно про це було оголошено вперше.

1 грудня представник ГУР Вадим Скібіцький зазначив, що наразі на території Білорусі створення потужного наступального угруповання, подібного до того, яке було розгорнуто в січні-лютому, не фіксується. Хоч загроза застосування угруповання "Союзної держави" зберігається, проте у Росії для цього недостатньо озброєння.

Раніше представник прес-служби Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов пояснив, що інформація про те, що Білорусь нібито готує наступ, поширюється спеціально. Так країна-агресор намагається налякати українців.

Вас також можуть зацікавити новини: