США оголосили про виділення нової допомоги Україні на 200 мільйонів доларів / фото president.gov.ua

Оскільки західна підтримка Києва слабшає, а Конгрес США затримує терміново необхідну допомогу, шанси президента Росії Володимира Путіна у його війні проти України збільшуються. Про це у своїй статті пишуть оглядачі The New York Times Пол Зонне та Ендрю Крамер.

Зазначається, що Україна стикається зі скороченням запасів боєприпасів, бійців та підтримки Заходу.

"Контрнаступ, розпочатий півроку тому, провалився. Москва, що свого часу погрязля у взаємних звинуваченнях через катастрофічне вторгнення, святкує свою здатність підтримувати тривалу війну", - пишуть автори.

Відео дня

На їхню думку, війна в Україні досягла критичного моменту, оскільки місяці жорстоких боїв зробили Москву більш впевненою, а Київ – невпевненим у своїх перспективах.

За словами авторів, відповідна динаміка була відчутною минулого тижня, коли Путін оголосив про плани знов балотуватися на посаду президента РФ, "попиваючи шампанське та вихваляючись зростаючими досягненнями російської армії", і заявив, що в України немає майбутнього, оскільки вона залежить від зовнішньої допомоги.

"Така самовпевненість контрастувала з відчуттям невідкладності під час цьоготижневої поїздки до Вашингтона президента України Володимира Зеленського, який тиснув на Конгрес, щоб той ухвалив законопроект про витрати, що передбачав додаткові 50 мільярдів доларів на безпекову допомогу Україні. Виступаючи в Білому домі разом із паном Зеленським, президент Байден сказав, що неспроможність законодавців схвалити пакет "зробить Путіну найбільший різдвяний подарунок, який вони можуть йому зробити", - нагадують автори.

На їхню думку, повідомлення з Москви та Вашингтона проілюстрували зростаючий тиск на Україну, коли вона переходить до оборонної позиції та "готується до суворої зими російських ударів і нестачі енергії". При цьому Київ намагається зберегти підтримку свого найважливішого спонсора, Сполучених Штатів, країни, яка зараз зайнята іншою війною в Газі та президентською кампанією 2024 року.

"Над перспективами Києва нависає можливе повернення на посаду ... президента Дональда Трампа, давнього недоброзичливця України та вихваляча пана Путіна, якому у 2019 році було оголошено імпічмент за відмову у військовій допомозі та тиск на пана Зеленського з метою розслідування щодо пана Байдена та інших демократів", - ідеться в матеріалі.

Допомога Заходу Україні - останні новини

Президент України Володимир Зеленський розповів, що чекає на Україну без допомоги від Заходу. За його словами, в разі припинення надходження західної військової допомоги Києву доведеться воювати так само, як це було на початку повномаштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року.

Також УНІАН повідомляв, що президент США Джо Байден оголосив про виділення нової допомоги Україні на 200 мільйонів доларів. Він закликав Конгрес США виступити на стороні України і проголосувати за додаткове фінансування для України до перерви у роботі на Різдвяні і новорічні свята.

Вас також можуть зацікавити новини: