Пошкодження літака РФ у Білорусі могло зірвати сьогоднішню атаку по Україні / фото wikipedia.org

Вибух на аеродромі "Мачулищі" в Білорусі призвів до пошкодження літака ДРЛО А-50У ВКС РФ. Він використовувався, як "дальні очі" для управління винищувачами і наведення на цілі. Через інцидент РФ могла відкласти сьогоднішній масований ракетний обстріл України.

Такими висновками поділився полковник запасу і військовий експерт Роман Світан в ефірі телеканалу "Київ". За його словами, ДРЛО А-50У — це літак на базі Іл-76 з радаром дальністю огляду 600 кілометрів і командним пунктом всередині. Він створений для радіолокаційного виявлення на дистанції, може керувати винищувачами, наводити на цілі, контролювати повітряний простір, виявляти українські ракети і літаки.

"Тому навіть знищення одного літака призвело, можливо, до зриву сьогоднішньої атаки. Пішли тільки "Шахеди", а ракет ми не побачили. Тому що маршрути ракет уточнюються цими літаками. Цей літак легко знищити. Залишилося ще 8 таких літаків", — додав Світан.

Відео дня

Вибух на аеродромі в "Мачулищах": що відомо

Інцидент стався вранці 26 лютого. Поруч з об'єктом відразу з'явилося багато військових і пости ДАІ, які перевіряли всі проїжджаючі повз автомобілі. Спочатку повідомлялося про пошкодження російського військово-транспортного літака і снігоприбиральної техніки.

Пізніше стало відомо, що удар був направлений на ДРЛО А-50У ВКС РФ з реєстраційним номером RF-5060. Востаннє борт прилетів до Білорусі 24 лютого — на річницю повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Як повідомила моніторингова група "Беларускі Гаюн", вибух організували білоруські партизани. Для нанесення ударів вони використали два дрона. Пульти управління безпілотниками знайшли силовики Лукашенка.

Голова ініціативи BYPOL Олександр Азаров підтвердив інформацію спостерігачів. За його словами, партизани, які організували атаку, покинули Білорусь.

Вас також можуть зацікавити новини: