Претензія на Крим: Жданов розповів, на що можна чекати від Туреччини / getty images

Військовий експерт Олег Жданов відповів, чи варто після звільнення Криму від російських загарбників очікувати, що територіальні претензії на півострів пред'явить Туреччина. 

"Я такий варіант не виключаю, цілком може бути. Туреччина не просто так озброюється. У Туреччини – у всякому разі при цьому президентові – дуже багато імперських амбіцій. Деякі навіть подейкують про те, що нинішнє керівництво Туреччини було б не проти відтворення Османської імперії. У новій, звичайно, інтерпретації, але приблизно в тих самих кордонах. Тож цілком можливо", – зазначив Жданов на своєму YouTube-каналі. 

Водночас, за словами експерта, на такий крок Туреччина якщо і піде, то тільки після виходу з НАТО. 

"Я не думаю що Туреччина сьогодні готова на такий крок. Може бути, якщо їм не вистачить економічних сил і можливостей для потужної модернізації армії і переозброєння – так, тоді може бути, що Туреччина грюкне дверима і піде зі складу НАТО. Поки навіть переміщення ядерного озброєння з авіаційної бази Туреччини в Румунію викликала різко негативну реакцію турецького керівництва. Тобто вони не хочуть, щоб НАТО послаблювала з ними будь-які контакти. Тим більше, що Туреччина знову ж використовує НАТО для впливу на політику", – додає він. 

Олег Жданов наголошує, що більше варто побоюватися прихованої експансії з боку Туреччини. 

"Я колись говорив, що є небезпека того, що після нашої перемоги в Криму можуть майоріти три прапори – кримсько-татарський, турецький і український. Туреччина дуже активно допомагає і буде, швидше за все, претендувати на інвестиції з відновлення і розвитку Кримського півострова. Також підтримуватиме місцеве населення. В результаті це може вилитися в повзучу експансію", – вважає експерт. 

Звільнення Криму - прогнози 

Офіційні особи в Україні протягом останніх тижнів дедалі частіше натякають на наближення повернення окупованого Росією Криму. Президент України Володимир Зеленський відкрито заявляв, що український контрнаступ, який готується, включає плани з деокупації півострова.

За словами військового експерта Петра Чорника, за наявності далекобійних ракет і хорошої авіації звільнити Крим зараз значно простіше, ніж пройти лінію розмежування зразка 24 лютого 2022 року. 

А військовий експерт Роман Світан прогнозує звільнення Криму від окупантів ще до осені.

Вас також можуть зацікавити новини: