Наступ військ РФ згасає вздовж всієї лінії фронту, стверджують західні аналітики 

Перед командуванням окупаційних сил поставлено завдання закрити питання з Бахмутом до Великодня, тобто - до 16 квітня, розповів військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. 

"Черговий часовий ліміт, який не витягують "Вагнера", як і в цілому не витягають бої в місті. Тому ухвалено рішення - питання буде закривати десантура", - написав експерт.

За його словами, в місті починають превалювати підрозділи 51-го і 137-го ПДП 106-й ВПД РФ, 57-й ОМСБр, а так само з'являються бійці з 98-й ВПД РФ, які розміщувалися тиждень тому північніше, ближче до Кремінної, але їх частково стягнули сюди.

Відео дня

"Звичайно, Пригожина така розстановка не радує, але він буде традиційно заявляти про те, що в Бахмуті все "вирішують" саме "Вагнера". Хоча вони вже практично нічого не вирішують з кінця грудня 2022 року, коли "продавець хот-догів" (Пригожин - УНІАН) не виконав обіцяного - не подарував Путіну Бахмут на Новий рік", - додав Коваленко.

Наразі, за словами Коваленка, запеклі бої тривають за вулицю Чайковського. Це обумовлено тим, що вулиця Чайковського є фактично міським продовженням "дороги життя" 0504": "Сюди і на залізничні шляхи окупанти не шкодують кидати все, що у них є, а особливо не шкодують першими рядами посилати "вагнерят", за яким вже і просувається десантура".

Але і тут не все успішно, зазначив експерт. "Перші ряди напорюються на позиції ЗСУ, втягуються у міські бої, а друга лінія опиняється під артилерійським і мінометним вогнем. За останні дві доби інтенсивність вогневого впливу з нашого боку зросла. З огляду на простреленість локацій зросла і ефективність анігіляції", - пояснив він.

Коваленко підкреслив, що оборона Бахмута "вибудувана так, що зараз у росіян немає фізичної можливості реалізувати взяття міста в оперативне або тактичне оточення": "Маючи вогневий контроль над артеріями 0506 і 0504, вони не мають над ними фізичного контролю".

Оборонні дії міста тривають під контролем ЗСУ. Саме ЗСУ нав'язують темп переважаючому противнику, для якого головне - не пропустити чергові поставлені терміни, наголосив Коваленко.

Війна в Україні - останні новини 

Наступ військ РФ згасає вздовж усієї лінії фронту: попри бажання окупантів збільшить темпи та реалізувати прорив, їм бракує бойової спроможності, відзначає Інститут вивчення війни.  Окупанти намагаються просунутися хоча б десь, заповнюючи нестачу бойової потужності артилерійським вогнем. 

Згідно зі зведенням Генштабу, ЗСУ зірвали плани ворога та не дозволили реалізувати наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках. 

На Бахмутському напрямку ворог все ще намагається захопити Бахмут, проте безуспішно. Всього за підсумками бойового дня українська армія стримала понад 50 атак ворога на різних ділянках фронту.

Якщо українська армія покине Бахмут, це не матиме великого значення з військової точки зору. Але, як розповів майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман, це матиме складні політичні наслідки. За його словами, у разі втрати Бахмута українськими силами може посилитися тиск на українське військово-політичне керівництво з боку наших партнерів. За такого сценарію вони наполягатимуть на переговорах з РФ. 

Якщо ЗСУ відійдуть з Бахмута, продовжив Гетьман, вони займуть заздалегідь підготовлені позиції і будуть тримати там оборону надалі. Ворог не зможе відразу "рвонути" на Часів Яр.

Вас також можуть зацікавити новини: