Бахмут фактично знищений росіянами / скріншот

Якщо українська армія залишить Бахмут, за який точаться запеклі бої з літа 2022 року, це не матиме великого значення з військової точки зору. Та, як розповів в інтерв'ю "Обозревателю" майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман, це матиме складні політичні наслідки.

За його словами, у разі втрати Бахмута українськими силами може посилитися тиск на українське військово-політичне керівництво з боку наших партнерів. За такого сценарію вони наполягатимуть на перемовинах з РФ. 

Якщо ЗСУ відійдуть з Бахмута, продовжив Гетьман, вони займуть заздалегідь підготовлені позиції та триматимуть там оборону надалі. Ворог не зможе одразу "рвонути" на Часів Яр.

Відео дня

"Якщо нам доведеться відійти, може посилитися тиск на військово-політичне керівництво нашої країни з боку наших партнерів, щоб сісти з терористами, з росіянами за стіл перемовин", – сказав майор ЗСУ.

Крім того, є ще один негативний наслідок у разі виходу ЗСУ з Бахмута - на владу почне тиснути частина українців, які переконуватимуть, що "краще поганий мир, ніж хороша війна".

Ситуація у Бахмуті 

З літа 2022 року точаться запеклі бої за Бахмут, Путін навіть ставив завдання окупантам до початку весни 2023 року захопити всю Донецьку та Луганські області. Наразі епіцентром боїв залишаються Бахмут та Авдіївка.

Напередодні ватажок ПВК "Вагнера" Пригожин заявив, що вони вже "юридично захопили" Бахмут. Згодом з'явилося спростування від ЗСУ, там наголосили, що росіяни далекі від захоплення міста-фортеці. 

8 квітня у Міноборони України заявили, що до участі у боях за Бахмут Донецької області російські окупанти залучають найпрофесійніші підрозділи. Зокрема, участь у боях беруть і десантно-штурмові загони.

Вас також можуть зацікавити новини: