Тарас Березовець прокоментував удар по Києву "Цирконом" 25 березня / колаж УНІАН, скріншоти з відео

25 березня 2024 року російські окупанти вдарили по Києву – ймовірно, ворог застосував ракети "Циркон". Це вже друга атака з використанням цієї зброї. 

Як зазначив в інтервʼю "24 каналу" офіцер ЗСУ Тарас Березовець, біля трьох років тому російський диктатор Володимир Путін презентував ракети "Циркон" як "диво-зброю", здатну долати західні системи ПРО. Проте обидва "Циркони", випущені по Україні, було збито. 

На думку військового, атака на Київ могла бути привʼязана до Дня Служби безпеки України, який відзначають 25 березня. Він не виключає, що саме урядові будівлі, повʼязані з СБУ, могли бути ціллю противника. 

Відео дня

"Ці гіперзвукові ракети мають швидкість майже 11 тисяч кілометрів на годину. Відповідно польотний час такої ракети з території тимчасово окупованого Криму до української столиці складає лише близько трьох хвилин. Це випробування. Противник випробовує, як сам вважає, свою найстрашнішу зброю в бойових умовах. Росіяни намагаються використати війну для бойового випробування своїх видів озброєння", – наголосив Березовець. 

Офіцер зазначив, що під час першого застосування цієї ракети ворогом її було збито. Під час другої атаки ця зброя також не досягла цілі.

"Це означає, що західні системи протиповітряної оборони здатні впоратися зі зброєю, про яку Путін казав, нібито вона є невразливою для будь-яких найсучасніших систем, зокрема американських Patriot", – додав військовий. 

Бойові частини цих ракет ретельно вивчатимуть, з ними працюватимуть фахівці. І для російських окупантів новини є дуже поганими – судячи з фото збитих "Цирконів", які публікують у мережі, "там насправді є над чим працювати".

"Основна бойова частина ракети майже неушкоджена. Вона деформована, але майже неушкоджена. Так, до рук наших і західних спеціалістів потрапить унікальна інформація. І що тоді далі? Які козирі залишаться у рукаві Путіна, якщо його найсекретніша зброя більше такою не буде? Для нього це дуже погані новини", – резюмував він. 

Що про ракети "Циркон" кажуть експерти

7 лютого і 25 березня російські окупанти атакували Київщину ракетами, які аналітики визначили як "Циркон". Офіційно у Повітряних силах застосування цих ракет під час березневої атаки поки не підтвердили. Речник ПС ЗСУ Ілля Євлаш наголосив, що остаточний висновок дадуть фахівці. 

Експерти та аналітики кажуть, що ракета "Циркон" є гіперзвуковою. На відміну від розпіарених Росією "Кинджалів", які там теж називають гіперзвуковою зброєю, двигун у них працює майже до останнього моменту, тому уразити "Циркон" дуже важко. 

Водночас військовий аналітик Сергій Згурець каже, що заявлені окупантами дані про швидкість та точність "Цирконів" не відповідають дійсності. За його словами, гіперзвукова ракета повинна мати швидкість понад 5 Махів. Ракета ж "Циркон" на своїй фінальній траєкторії має швидкість понад 4 Махи. 

Вас також можуть зацікавити новини: