Романенко назвав, чим відрізняється "Кинджал" від "Циркона" / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, скріншоти з відео

Російські ракети "Кинджал" та "Циркон", якими РФ атакує Україну, вважаються гіперзвуковими. Проте в них є одна велика відмінність, яка полягає в роботі двигуна, заявив авіаексперт та провідний науковий співробітник Державного музею авіації Валерій Романенко.

"Вони обидві гіперзвукові. Тобто "Кинджал" умовно гіперзвуковий, бо на траєкторії він може летіти зі швидкістю звуку, але потім, коли в нього зупиняється двигун, він летить за інерцією – швидкість втрачається. Тобто на термінальному відрізку, коли він вже фактично падає, швидкість 4 Махи (4900 км/год, – УНІАН) максимально. Це не гіперзвук, він починається з 5 Махів (6125.2 км/год, – УНІАН). У росіян, правда, він починається з 4,5 Маха (5512.7 км/год, – УНІАН), але це особливості національного характеру", – пояснив він в ефірі телеканалу "Київ24".

Основну частину відстані ракета "Кинджал" летить саме на 4,5 Маха, каже експерт. Водночас із ракетою "Циркон", за його словами, ситуація дещо гірша, адже двигун там працює довше.

Відео дня

"У "Цирконі" практично до останнього моменту працює двигун. Тому він зберігає високу швидкість, і через це його важче уразити. Там двоступенева система. Які саме там двигуни – невідомо. Першій – чітко відомо, що це ракетний твердопаливний двигун, який, власне, розганяє ракету "Циркон". Потім, швидше за все, там має стояти прямоточний двигун, який працює мало не до останнього моменту", – констатував Романенко. 

Застосування ракет "Кинджал" та "Циркон" по Україні

Протягом останніх місяців Росія не один раз використовувала ракети "Кинджал" під час атак по Україні. Зокрема, ворог бив ними по Львівщині у неділю, 24 березня – за кілька годин після масованого обстрілу. Повідомлялося про "прильоти" у той самий обʼєкт критичної інфраструктури, в який окупанти цілилися вночі.

Водночас ракети "Циркон" ворог використовує рідко. Публічно відомо про два таких випадки – під час атаки 7 лютого та 25 березня 2024 року. Обидва рази ворог бив ними по столиці. 

Директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих розповів, що якщо пуски цих ракет відбуваються з окупованого Криму, то до Києва вони долітають за 7-10 хвилин. 

Вас також можуть зацікавити новини: